Októberben véget érhet a kiskirályok uralkodása a magyar vidéken

Októberben véget érhet a kiskirályok uralkodása a magyar vidéken

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa Felcsúton, Magyarország második fővárosában járt, hogy a közelgő önkormányzati választások kapcsán beszéljen a vidék helyzetéről, kilátásairól, valamint a pártja szakmai elképzeléseiről.A helyszínt szimbolikusnak nevezte, hiszen Mészáros Lőrinc és családja nemcsak az itteni birtokokat, hanem a környező települések földjeit is uralja. 

Az országgyűlési képviselő az önkormányzati választásokat egy újabb lehetőségnek tartja arra, hogy

az emberek megüzenjék az Orbán-kormánynak, elegük van abból, hogy kiskirályok uralkodnak szerte a vidéken.

A Jobbik abban érdekelt, hogy

300 hektár termőföld fölött senkinek ne járjon területalapú támogatás

- fogalmazott Magyar Zoltán, aki elvárja, hogy a kormány ezt a szándékot képviselje az EU-val zajló tárgyalásokon. A jobbikos politikus hangsúlyozta: ez a magyar gazdatársadalom érdeke, hiába állít mást a MAGOSZ, az Agrárkamara, vagy épp a Fidesz. 

Érdemes beszélni azokkal a helyi termelőkkel, akik a nyomott felvásárlási árak, illetve a kiskirályok és a felvásárlók közti alkuk miatt nem juthatnak tisztességes bevételhez a termékeik után - vélekedett Magyar Zoltán, aláhúzva:

sokkal igazságosabb lenne, ha egy bizonyos hektár szám fölött a területalapú támogatást megvonnák, és a kisebb birtokmérettel rendelkezőcsaládi gazdaságok között osztanák ki.

A Jobbik már korábban is aggályosnak nevezte, hogy a hazánkban szétosztott 660 milliárd forintnyi földtámogatás 80 százaléka a felső 10 százalékhoz jutott, többek közt Mészáros Lőrinchez, akinek nagyon nem lenne szüksége erre a pénzre. 

"Nem a vidék urainak kellene ezeket a támogatásokat odaadni, hanem azoknak a családi gazdálkodóknak, akik csak a megnövelt támogatásból tudnának életben maradni. Csak így lehet újra hazai zöldség-gyümölcs a polcokon, és csak így tudnánk felvenni a versenyt a külföldi érdekeltségekkel szemben"

- hangsúlyozta.

Magyar Zoltán szerint a korábbi, 2009-es ígéretekkel szemben még inkább a nagybirtok felé fordult el az ország. Az Orbán-kormány egy olyan dél-amerikai modellt kezdett követni, amelynek a végén egy hatalmas elnéptelenedő vidék áll szembe kevés jómódú földesúrral. Beszédes az is, hogy

2018-ban a 10 legtöbb támogatást kapó Magyarországra bejegyzett cég között több német, osztrák, belga és holland tulajdonú is van

- a fideszes narancsbárók mellett, ez a rendszer csak a tőkeerős külföldi gazdasági érdekeltségeknek jó.

A Jobbik ezzel a gyakorlattal kívánja felvenni a harcot, egy más típusú vidéket képzel el, ezért  is kéri a választókat, hogy október támogassák a párt jelöltjeit - fűzte hozzá Magyar Zoltán. 

Felcsút egyik jelenlegi ékkövénél, a Pancho Arénánál is járt az agrárpolitikus, ugyanis úgy látja, a magyar vidéknek nem luxusberuházásokra, nem stadionokra van szüksége, a mérhetetlen pénzforrásokkal inkább termőföldhöz kellene juttatni a helyi közösségeket.

Mert csak akkor lesz a magyar vidéknek megtartóereje, csak akkor válik a magyar fiatalok számára vonzóvá, ha képesek lesznek megélni belőle, és kötődni fognak az adott településhez

- szögezte le Magyar Zoltán, hozzátéve: ehhez pedig termőföld kell és ráépülő feldolgozóipar.

Mert a magyar falu ma sok esetben az elmaradottság, a reménytelenség szimbóluma - osztotta meg aggályait az agrárpolitikus. 

Barangoljon Ön is Felcsúton!