A kutya se volt kíváncsi a véres kezű, fehérgyűlölő zimbabwei diktátor temetésére

A kutya se volt kíváncsi a véres kezű, fehérgyűlölő zimbabwei diktátor temetésére

A zimbabwei diktátor búcsúztatását egy hatvanezres stadionban rendezték, ám a helyek legfeljebb negyedén ültek – írja a 444. 

Mugabe 1980 és 2017 között vezette hazáját. A hatvanas-hetvenes években a nemzetközi közvéleményben komoly népszerűségre tett szert az akkor még Rodéziának hívott országban uralkodó apartheid-szerű rendszer elleni küzdelmével. Ám hatalomra kerülve a korábbinál sokkal borzalmasabb rezsimet hozott létre, amely szintén jelentős részben rasszista alapokra épült - ezúttal viszont már a fehérek ellen. Országlását

az ellenzék könyörtelen elnyomása, véres etnikai tisztogatások és a fehér telepesek kifosztása, gyakran lemészárlása fémjelezte.

Ésszerűtlen gazdaságpolitikája az összeomlás szélére sodorta Zimbabwét, ahol 2007-ben a világtörténelem legnagyobb hiperinflációja zajlott le. 

Hatalmát 2017-ben egy titokban lebonyolított katonai puccs döntötte meg, ám a hivatalos propagandában továbbra is köztiszteletben álló személynek számított. Emmerson Mnangagwa jelenlegi elnök – aki részt vett a megbuktatásában – búcsúbeszédében „látnoknak” és „szabadsághősnek” nevezte Mugabét. 

A jelek szerint azonban azt már nem tartották fontosnak, hogy betereljék az embereket a stadionba. A szertartás üresen tátongóan üres lelátó előtt zajlott. A 60 ezer férőhelyes stadion legfeljebb negyedéig telt meg.