Patthelyzet Izraelben: Netanjahu valószínűleg búcsúzhat a miniszterelnöki széktől

Patthelyzet Izraelben: Netanjahu valószínűleg búcsúzhat a miniszterelnöki széktől

Patthelyzetet eredményezett az öt hónap után megismételt választás kedden Izraelben: a legerősebb politikai erő Beni Ganz centrista Kék-fehér pártja lett, míg a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likud egy-két mandátummal kevesebbet kapott, és jobboldali-vallásos tömbjével együtt sem sikerült többséget szereznie - jelentették az exit poll-felmérések első, még hozzávetőleges eredményei alapján az izraeli tévécsatornák.

Nagyon magas, két órával az urnák lezárása előtt közel 64 százalékos részvétel mellett a Likud 31-33 mandátumot szerzett a 120-ból a televíziók exit poll-eredményei szerint, miközben a Benjámin Ganz volt vezérkari főnök vezette ellenzéki Kék-fehér 32-34 képviselői helyhez jutott.

A szavazóhelyiségekből távozók válaszaiból az derül ki, hogy Netanjahunak a koalíciós partnereiként megjelölt jobboldali és vallásos pártok segítségével sem sikerül megszereznie a parlamenti többséghez szükséges 61 mandátumot, a baloldali és a centrista pártok pedig a miniszterelnök korrupciós ügyei miatt nem hajlandók belépni egy általa vezetett kormányba.

Ezért lehetetlennek tűnik, hogy Netanjahu kormányt alakítson, miközben a jelen helyzet szerint Ganz sem tud majd többségi koalíciót alakítani a kormányzó Likud nélkül.

Az exit pollok alapján nem jutott be a kneszetbe a rasszista jobboldali Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt, viszont helye lesz a korábban a bejutási küszöb környékén mért baloldali pártoknak, a szociáldemokrata Munkapárt-Híd pártszövetségnek és a liberális baloldali Demokratikus Tábornak.

A mérleg nyelve az előzetes jóslatoknak megfelelően Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű jobboldali pártja lett, amely 8-10 mandátumot szerzett. Liberman és a Kék-fehér párt világi egységkormányt ígért az ultraortodox pártok kihagyásával, de a Kék-fehér csakis akkor szövetkezik a Likuddal, ha azt nem Netanjahu vezeti.

Ezért a választási eredmények kétségessé teszik Benjámin Netanjahu jövőbeli politikai szerepvállalását, és azt is, hogy korrupciós ügyeiben parlamenti mentelmi jogot tudjon elérni a vádemelés ellen, ha október elején, Netanjahu meghallgatása után a már elkészített vádirat benyújtását határozza el Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész. A közeli napokban várhatóan jelentős nyomás nehezedik a Likud politikusaira, hogy tartsanak választásokat a párt elnöki tisztségére.

Az Egyesült Arab Lista az arab szavazók magasabb választási részvétele révén tízről 11-13-ra növelte az arab pártok képviselőinek számát a kneszetben. Megőrizték erejüket az ultraortodox vallásos pártok, de csalódást okozott az előzetes jóslatokhoz képest 6-8 mandátumával a Jobbra (Jamina) nevű, a Likudtól jobbra álló, a telepeseket támogató párt.

Reuven Rivlin államfő bejelentette, hogy a végleges eredmények alapján minél hamarabb megbeszéléseket szeretne kezdeni a pártok képviselőivel, és mindent elkövet egy stabil kormány gyors megalakítása érdekében az erre legalkalmasabb jelölt megbízásával.

A végleges eredmények leghamarabb szerdán születnek meg, de akár több napig is eltarthat bejelentésük a szavazatok újraszámlálása miatt az esetleges vitatott helyeken. Azonban már kedd éjszaka viszonylag pontos eredményekre lehet számítani az erre megjelölt reprezentatív választási urnák kiértékelése után.(MTI)