Kiemelten fontos Magyarországnak a balti államokkal való együttműködés

Kiemelten fontos Magyarországnak a balti államokkal való együttműködés

Lett delegációt fogadott kedden a jobbikos vezetésű Magyar-Lett Baráti Csoport.

Budapesten tett látogatást kedden Rihards Kols, a lett parlament Külügyi Bizottságának elnöke, aki találkozott magyar kollégájával, Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnökével. A lett delegációt a Magyar-Lett Baráti Csoport is fogadta. A baráti csoport jobbikos elnöke, Bana Tibor az Alfahírnek elmondta: fontosnak tartja a balti államokkal és különösen a Lettországgal való kapcsolatok építését.

Érdeklődésünkre Bana Tibor arról számolt be, hogy a látogatás során szót ejtettek a kutatás-fejlesztés és az oktatás területén való lehetséges együttműködésről, továbbá a klímaváltozás problémájáról, a korrupcióról és a fake news terjedéséről is. A baráti csoport és a lett delegáció tagjai egyetértettek abban, hogy az álhírek ellen uniós szinten kellene fellépni.

„Lettországban leginkább Oroszországhoz kötik az álhírek terjedését, míg Magyarországon ugyanez a kormányoldalnak köszönhető”

– mondta Bana Tibor az Alfahírnek. Arról is beszélt, hogy a Jobbiknak az az álláspontja: kiemelten fontos a kelet-közép-európai országok és a balti államok közötti együttműködés, akár biztonságpolitikai kérdésekről beszélünk, akár az infokommunikációról.

A Magyar-Lett Baráti Csoport jobbikos elnöke szerint a balti államok – amelyek e téren jócskán Magyarország előtt járnak – jó példával tudnának szolgálni, illetve sok mindent át lehetne tőlük venni az e-közigazgatás tekintetében is.

A klímaváltozás ügyében a lettek és a magyarok is hatékony javaslatokat sürgetnek. Bana Tibor az Alfahírnek nyilatkozva kitért rá, hogy a kormánypártok szerdán bojkottálták a klímaváltozás témájában összehívott rendkívüli parlamenti ülést.

„Beszédes, hogy még csak a kormány részéről sem volt ott senki, ez pedig azt jelzi: számukra nem fontos ez a kérdés, miközben már a mindennapjainkban tapasztalhatjuk, mekkora problémával is kell szembenéznie a világnak”

- hívta fel a figyelmet Bana Tibor.

 

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke a keddi találkozó után azt mondta: a visegrádi és a balti országok között szorosabb egyeztetési mechanizmusra van szükség külpolitikai kérdésekben. Megvitatták a legfontosabb biztonsági kihívásokat és sok kérdésben egyetértettek.

Rihards Kols, a lett parlament Külügyi Bizottságának elnöke a megbeszélésről azt mondta: céljuk, hogy a két ország együttműködésével európai uniós és globális szinten is erősebb legyen országaik hangja.

Megvitatták az EU jövőjét, valamint az új Európai Bizottsággal szemben támasztott elvárásokat is. Rihards Kols közölte: Magyarország nagyon fontos portfóliót kap az újonnan felálló testületben, és Lettország támogatja az EU bővítését, ezért szorosan együttműködik Magyarországgal, hogy segítsék az unió felé igyekvő országokat. A lett képviselő Oroszországgal kapcsolatban a védelmi képességek fejlesztésének és a külső határvédelemnek a jelentőségét hangsúlyozta.