Újabb történelmi mélypont: 335 forint felett járt az euró

Újabb történelmi mélypont: 335 forint felett járt az euró

Orbán Viktor miniszterelnök-cserét akart a forint egy mélypontjánál 2008-ban.

Újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben hétfőn, délelőtt fél tíz után az eurót 335,39 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon  - számolt be délelőtt az MTI.

A dollár árfolyama 305,80 forintig, a svájci franké pedig 308,49 forintig ment el. Reggel hét órakor az eurót még 333,54 forinton, a dollárt 302,64 forinton, a svájci frankot pedig 305,26 forinton jegyezték. Fél 12-kor az euró 334,91 forinton, a dollár 305,31 forinton, a frank pedig 308,26 forinton forgott.

A forint árfolyama azután gyengült jelentősen, hogy közzétették az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérését az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok szeptemberi szolgáltatóipari, feldolgozóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexeiről. Az adatok a vártnál sokkal rosszabbak voltak.

Németország „indította” a bajt

Az előzetes adatok tanúsága szerint Németország magánszektorának teljesítménye hat és fél éve először nem bővült, hanem csökkent. A kereskedelmi háborúkat, az autóipar kilátásait és a brit uniós tagság megszűnését övező bizonytalanságok túszul ejtették a gazdaságot.

A német feldolgozóipar válsága tovább mélyült, és a szolgáltató ágazat növekedése is jelentősen lassult. 2013 áprilisa óta először fordult elő, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett beszerzésimenedzser-index a növekedést és a csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb alá - 49,1 pontra - esett.

Az euróövezet gazdasága közel került a stagnáláshoz szeptemberben, miután a feldolgozóipar mélyülő recessziója kezd átgyűrűzni a szolgáltató szektorba.

Orbán miniszterelnök-cserét akart a forint egy mélypontjánál

 „A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”

 - jelentette még ki 2008-ban Orbán Viktor a forint egy mélypontjánál (akkor 300 forint alatti euróárfolyamról beszélhettünk, most 335 forintnál tartunk) még ellenzékben. De azt is mondta:

„A jelenlegi bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni. A bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is.”

A 2009-es 300 forintos euróárfolyamról pedig a következőket mondta Navracsics Tibor:

„Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát.”