Féltjük a demokráciát és nem merjük szidni a kormányt

Féltjük a demokráciát és nem merjük szidni a kormányt

Hét országban készült felmérés, meglepő eredményekkel.

Lehangoló eredményt hozott a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) által hét országban (Németország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Lengyelország) készített közvéleménykutatás. A demokráciáról készített felmérés szerint

  • Németországban a megkérdezettek 52 százaléka, 
  • Magyarországon és Romániában 58 százaléka,
  • Bulgáriában 56 százaléka, 
  • Szlovákiában pedig 61 százaléka aggódik a demokrácia megőrzése miatt.

A felmérés szerint az egykori keleti blokk országai erős fenntartásokkal kezelik a 30 évvel ezelőtti fordulat eredményeinek fenntarthatóságát. Bulgáriában az emberek 74 százaléka gondolja úgy, hogy a jogállamiság veszélyben van. Szlovákiában a megkérdezettek 70, Romániában a 68 százaléka adott hangot ebbéli aggodalmának. Lengyelországban és Magyarországon ez az arány 64, illetve 59 százalék - írja a kutatásról beszámoló Süddeutsche Zeitung cikke alapján a 24.hu.

A felmérés szerint az emberek többsége Magyarországon és Lengyelországban veszélyesnek tartja a kormánypártokkal szembeni nyílt kritika megfogalmazását: hazánkban a megkérdezettek 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ilyen esetben negatív következményektől tartana. Lengyelországban ugyanerről a megkérdezettek 55 százaléka számolt be. Mint írják: több országban is megingott a választások szabadságába és igazságosságába vetett bizalom. Ez történt például Bulgáriában, ahol 76 százalék nem tartja szabadnak és igazságosnak a választásokat.

A felmérést a brit Yougov Intézet a Soros György által létrehozott alapítvány megbízásából készítette. Hét ország összesen 13 ezer állampolgárával készítettek interjúkat.