"Nem vonalkódokról, emberekről beszélünk!" - a Jobbik megállítaná az "intézményesített kifosztást"

"Nem vonalkódokról, emberekről beszélünk!" - a Jobbik megállítaná az "intézményesített kifosztást"

"Intézményesített kifosztásnak" nevezte a magyar végrehajtási rendszert hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke szerint olyan szabályozásra van szükség, amely

megtiltja, hogy a minimálbérnél alacsonyabb jövedelmekből tartozás fejében, vagy bármilyen más jogcímen letilthassanak összegeket.

Hangsúlyozta: több tízezer embert érint az a "visszatetsző jelenség", hogy "kétes hátterű hitelekből" eredően különböző, egymással is rivalizáló végrehajtó cégek a "kispénzű embereket vegzálják."

Ez alól papíron csak a 28 ezer forintos minimálnyugdíjak jelentenek kivételt, ám a gyakorlatban még ezeknek a borzasztóan alacsony jövedelmek egy részét is sokszor letiltja a végrehajtó. A képviselő hozzátette: több mint negyven kilakoltatáson járt az elmúlt időszakban, ahol olyan megdöbbentő esetekkel is találkozott, amikor már visszafizetett adósságokat követeltek újra, vagy

"ugyanazt a tartozást két különböző végrehajtó csapat - vagy nevezhetjük úgy: banda - akarta behajtani".

Z. Kárpát emlékeztetett:

"kilenc év Fidesz-KDNP kormányzás kevés volt, hogy ezt a borzalmat megszüntessék".

A politikus szerint így cinizmus "családközpontú támogatási rendszerről" beszélni. Hangsúlyozta: a Jobbik "Mi várunk" nevű otthonteremtési, bérlakás építési programja erre a kérdésre is számos tekintetben megoldást jelenthetne, hiszen így senki sem kerülhetne utcára. 

"Ezeket a rendkívül nehéz helyzetben levő családokat nem lehet egyszerű vonalkódokként kezelni, érző emberi lényekről beszélünk"

 - szögezte le. 

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: senkit nem akarnak támogatni, aki életvitelszerűen visszaél a rendszerrel, ugyanakkor azt mindenképpen el kell kerülni, hogy bárki megfagyjon, vagy éhen haljon.

A politikus megjegyezte: a magyarországi bankok a tavalyi évben 600 milliárd forintos, "elképesztő, regionálisan is kiemelkedő" extraprofitot könyvelhettek el. Ugyanakkor a kormányzat "tíz és százmilliárdokat" költ "egy intézményes hazugsággyár" fenntartására, vagy "piramis építésre", teljesen felesleges beruházásokra. 

"Ezen összegek töredékéből rendezni lehetne a legnehezebb helyzetben levő magyar családok sorsát"

- mutatott rá Z. Kárpát.