Amíg a Néppárt határozatlan, addig Orbán lábbal fogja tiporni a jogállamiságot

Amíg a Néppárt határozatlan, addig Orbán lábbal fogja tiporni a jogállamiságot

A jobbikos Gyöngyösi Márton és a szocialista Ujhelyi István is reagált az Alfahírnek a Fidesz néppárti tagságát érintő kijelentésekre.

A jobbikos Gyöngyösi Márton és a szocialista Ujhelyi István is reagált az Alfahírnek Wolfgang Schüsselnek és Manfred Webernek a Fidesz néppárti tagságát érintő kijelentéseire.

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban jelentést készítő Bölcsek Tanácsának tagja a Mandinernek azt mondta: az egyeztetések jó hangulatban folynak, és meggyőződése, hogy a dolgok el fognak rendeződni.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az azonnali.hu tudósítójának Strasbourgban kedden szintén a Fidesz néppárti sorsáról nyilatkozott. Weber azt mondta: Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek pedig még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül bennmaradhasson az Európai Néppártban.

Az Alfahír megkeresésére Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott:

„Az Európai Néppárt szépen besétált Orbán Viktor csapdájába. Az európai jobboldal vezető pártcsaládja magáról állít ki bizonyítványt ebben az ügyben.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint az Európai Néppárt már hosszú évek óta láthatja azt, ahogy a Fidesz és Orbán Viktor a jogállamiság vonatkozásában hátraarcot csinál, a helyzet pedig egyre rosszabb. „Nem tudom, hogy ők még milyen bizonyosságra vagy milyen lépésekre várnak” - tette hozzá a politikus.

„Amíg az Európai Néppárt vezéralakjai nem mutatnak kellő határozottságot a Fidesz kérdésében, addig Orbán Viktor lábbal fogja tiporni a jogállamiságot. A Néppártban még mindig nem fogták fel a Fidesz lényegét, ami csupán a kizárólagos hatalomgyakorlásról és az egypártrendszer kiépítéséről szól”

- nyilatkozta Gyöngyösi Márton az Alfahírnek.

Manfred Webernek véleménycikke jelent meg a Politicoban: ebben egy javaslatlistát közölt az európai demokrácia megerősítésére. Ezzel kapcsolatban Gyöngyösi Márton a Twitteren azt írta:

„Weber úr javaslatai valóban segítenék közelebb hozni az uniós intézményeket az állampolgárokhoz. Ahhoz azonban, hogy megerősítse a demokráciát Európában, és elkerülje a képmutatás vádját, az Európai Néppártnak azzal kell kezdenie, hogy megnézi egyik tagja mérlegét és jelenlegi álláspontját a jogállamiságról és a demokráciáról.”

Az eddigi néppárti megszólalásokból úgy sejthető, hogy január végéig születhet döntés a Fidesz tagságáról az Európai Néppártban.

Kedden egyébként Ujhelyi István kezdeményezésére, több más magyar európai parlamenti képviselő mellett, Gyöngyösi Márton is részt vett abban a szolidaritási akcióban, amellyel az ellenzéki magyar képviselők jogainak csorbítását jelentő úgynevezett szájzártörvény ellen tiltakoztak a strasbourgi Európai Parlamentben.