Ítélet a vörösiszapperben: négy év a tíz áldozatért

Ítélet a vörösiszapperben: négy év a tíz áldozatért

Súlyosította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla pénteken az első fokon eljáró Győri Törvényszék bűnösséget megállapító ítéletét a vörösiszapperben - számolt be róla az MTI.

Az ítélet

A táblabíróság az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatóját négy év, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet - a cég egykori műszaki igazgatóját - három év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Az ötödrendű vádlottat két és fél év börtönbüntetésre ítélte.

A Győri Törvényszék február 4-én B. Zoltánt két év hat hónap, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte.

A harmad-, a negyed-, az ötöd-, a hatod-, a nyolcad- és a tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű megrovást kapott. Öt vádlottat minden vádpont alól felmentettek.

„Félő, a vörösiszap-katasztrófa idővel kikopik az emberek emlékezetéből"

Ezzel hét év ment veszendőbe, de legalább pislákol a halvány remény, az emberek igazságszolgáltatásba vetett hite megmarad - így értékelte lapunknak Ferenczi Gábor a Győri Ítélőtábla hétfői határozatát, amellyel hatályon kívül helyezte a vörösiszap-perben meghozott elsőfokú döntést. Ez kimondta, hogy a Mal Zrt.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.