Irán: 35 ember meghalt a Trump által likvidáltatott Szulejmáni parancsnok több százezres tüntetéssé vált temetésén

Irán: 35 ember meghalt a Trump által likvidáltatott Szulejmáni parancsnok több százezres tüntetéssé vált temetésén

Harmincöt ember meghalt, 48 megsérült kedden az iráni Kermán városában, a meggyilkolt Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége, az al-Kudsz néhai parancsnokának temetésén történt tolongásban - számolt be a helyi televízió.

A világhálóra felkerült videófelvételeken élettelen testek láthatók az út szélén, miközben többen segíteni próbálnak rajtuk. Kermán a néhai parancsnok szülővárosa.

A halottak és a sebesültek számáról az iráni állami tévé adott hírt anélkül, hogy megnevezte volna az értesülés forrását.

A többnapos temetésen több százezer embert vett részt, és a felvételeken látható, hogy a koporsót szállító teherautót követő tömegben az emberek rendkívüli módon összetorlódtak.

Pirhosszein Kulivánd, az iráni katasztrófavédelem egészségügyi szolgálatának vezetője telefonon megerősítette az értesülést az állami televíziónak.

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, Donald Trump amerikai elnök még december 27-én hozott döntést egy célzott támadásról Szulejmáni ellen, azt követően, hogy Irán támogatását élvező milicisták az iraki Kirkuk közelében lévő amerikai támaszpont ellen támadást intéztek, ami halálos áldozattal is járt.

A hírszerzés és biztonsági szolgálatok egybehangzóan arról tájékoztatták a Trumpot, hogy az amerikai érdekeltségek elleni merényleteket Kászem Szulejmáni irányította, és Libanonban, Szíriában, valamint Irakban további offenzívákat készít elő, ezért úgy döntöttek, likvidálják az Irán egyik legfontosabb vezetőjének számító parancsnokot.

Arról, hogy mi követheti az eseményeket, és lehet-e háború a két ország között, ide kattintva olvashatnak részleteket.