A volt tábori püspök szerint a jogvédők gyufásdobozokban csempésznek csótányokat a magyar börtönökbe

A volt tábori püspök szerint a jogvédők gyufásdobozokban csempésznek csótányokat a magyar börtönökbe

Vasárnap Kismaroson a málenkij robot áldozataira emlékezve a helyi templomban tartottak szentmisét, ezt követően felszólalt például a KDNP-s Rétvári Bence államtitkár is, de sokkal érdekesebb dolgokat mondott Csuka Tamás, volt református tábori püspök.

Azt nem tudjuk, hogy a megemlékezés témájától hogyan sikerült ennyire elkanyarodni, de az MTI beszámolója szerint Csuka beszállt az Orbán Viktor által elindított börtönvitába, amikor arról beszélt, hogy a Magyar Helsinki Bizottság tagjai

gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait.

Orbán Viktor januári eleji - és évi egyetlen olyan sajtóttájékoztatóján, ahol a kormány médiabirodalmán kívüli újságírók is kérdezhetik - beszélt arról, hogy az állam nem fog kártérítést fizetni a raboknak a rossz körülmények miatt, a döntés a kártérítések felfüggesztéséről azóta hivatalosan is megszületett.

Saját törvényét szegi meg a kormány: felfüggeszti a börtönkártérítéseket

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Ez az első és legfontosabb lépés a "börtönbiznisz" megállítására - tette hozzá.

Perelnek

"A Magyar Helsinki Bizottság jogvédelmet vitt a börtönökbe, nem pedig csótányt, abból import nélkül is van elég. Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek" - olvasható a Helsinki Bizottság reakciójában a Facebookon, Csuka szavai miatt pert indítanak.