Hány milliárd tűnhet majd el a Mátrai Erőmű átalakítására szánt uniós pénzből?

Hány milliárd tűnhet majd el a Mátrai Erőmű átalakítására szánt uniós pénzből?

Az állami MVM tavaly ősszel jelentette be, hogy felvásárolná Mészáros Lőrinc cégétől, a magyar energiatermelés ötödét adó Mátrai Erőművet. Az ügylet már akkor kérdéseket vetett fel, hiszen értetlenül álltunk az előtt, hogy az állam miért akar felvásárolni egy veszteséges erőművet. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy novemberi sajtótájékoztatón azt állította, hogy nincs szó semmilyen veszteségről, sőt a nyereségből 2018-ban már osztalékra is tellett.

A Mátrai Erőmű Zrt. 2018-ban a hivatalos beszámolója szerint azonban 817 milliós veszteséget termelt, az adózás előtti eredménye lett pozitív, 795 millió forint. Ez is a decemberben eladott napelempark miatt jöhetett így ki.

Az üzlet körül azóta is gyülekeznek a kérdések, válaszként azonban leginkább csak maszatolást, vagy homályos, klímavédelmi politikai intézkedésre való utalásokat kapunk.

A Jobbik környezetvédelmi szakpolitikusa, Nunkovics Tibor és a térségért felelős képviselője, Dudás Róbert is kíváncsi lett volna rá, hogy milyen feltételekkel vásárolja meg az állam Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet, azonban az illetékes minisztertől érdemi választ ők sem kaptak. Ahogyan több közérdekű adatigénylésüket is visszautasították.

Nunkovics Tibor úgy véli, hogy az állam nem véletlen akarja éppen most felvásárolni az erőművet, feltételezi, hogy az ügyletnek köze lehet ahhoz a 100 milliárd eurós alaphoz, amelyet az Európai Bizottság különített el arra, hogy az unióban még működő fosszilis erőműveket átalakítsák megújuló energiájú erőművekké. A politikus klímastratégiai szempontból fontosnak tartja ezt a lépést, de az elmúlt évek gyanús állami beruházásai miatt több kérdés is felmerült benne:

  • Mennyiért fogja megvásárolni az állam a szakértők szerint két évvel ezelőtt eleve piaci ár alatt értékesített és egyébként anyagilag kifilézett erőművet?
  • Reális áron fog-e megvalósulni az átalakítás vagy milliárdok fognak eltűnni, amivel a lakossági és kisvállalkozási keret fog egyenesen arányosan csökkenni?
  • Az átalakítást követően újra eladja-e majd azt az állam egy oligarchának?

Sajnos a kormány a folyamatban lévő tranzakcióra hivatkozva továbbra is magában tart minden információt az állam és Mészáros Lőrinc közt kötendő üzletről.

Barterüzlettel venné meg az állam Mészáros erőművét? Százmilliárdokat kell költeni rá

Sem a közéleti szereplők, sem a helyben élők nem kaptak tájékoztatást a Mátrai Erőműnél november 12-én történt szennyezés ügyében - ismertette szombati sajtótájékoztatóján Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője. Emlékeztetett, egyes hírek szerint az erőművön belül a légszennyezettség az egészségügyi határérték százszorosát is meghaladhatta, melyet a Heves megyei katasztrófavédelem vezetése is elismert.