Meddig rekesztik ki az apákat a diákhitel-kedvezményből?

Meddig rekesztik ki az apákat a diákhitel-kedvezményből?

Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklós Emmi-miniszterhez, a családtámogatással összefüggő diákhitel-kedvezmények ügyében.

Az ellenzéki politikus a szöveg elején rögtön leszögezi, hogy "2018 januárjában jó döntést hozott a kormány azzal, hogy lehetővé tette az anyák számára a meglévő diákhitelük törlesztésének szüneteltetését, illetve annak részben vagy akár teljes egészében történő elengedését is."

Az intézkedés viszont hiányos:

Maradéktalanul persze a kormány sem lehet elégedett, hiszen a diákhitel visszafizetésére vonatkozó kedvezmények elkerülték az apákat, mintha az ő diákhitel tartozásuk nem a családi költségvetést terhelné, és venne el súlyos ezer forintokat a közös kasszából.

Sneider írásbelijéből az is kiderül, hogy szerinte 1,5-2 milliárd forintos összeg átcsoportosítására van szükség, ehhez figyelembe kell venni Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetét.

A honatya végül a következő kérdést intézte Káslerhez: "Kívánja-e a kormány a családalapítást, a gyermekvállalást és gyermeknevelést a diákhitel törlesztésre vonatkozó kedvezmények kiterjesztésével, az érintett családok bármelyikének is a kirekesztése nélkül segíteni?"

Ombudsman: ki kellene terjeszteni a diákhitel-mentességet az édesapákra is

Az ombudsman szerint az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket ki kellene terjeszteni az édesapákra is. Az Emmi érdemben egyelőre nem reagált, a Jobbik viszont arra emlékeztet, korábban ezt már ők is kezdeményezték. Székely László ombudsman jelentése szerint ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is - írja a Népszava.