Miért nem volt ott a Parlamentben Orbán?

Miért nem volt ott a Parlamentben Orbán?

Orbán Viktor az Országgyűlés tavaszi és őszi ülésszakjainak elején jellemzően napirend előtti felszólalásban ismerteti az ország és a kormány közelmúltbeli teljesítményét, az aktuális ügyeket és a várható jövőképet.

Ezt most ugyan megtette tegnap délutáni évértékelőjében, de így is meglepő volt, hogy kihagyta a tavaszi ülésszak kezdetét a parlamentben.

A hvg.hu megkérdezte Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét, hogy ennek mi az oka. A hivatalos verzió úgy szól, hogy a kormány a koronavírus elleni küzdelemről szóló beszámolót ítélte a legfontosabbnak, erről pedig Kásler Miklós Emmi-miniszter tud hiteles és alapos tájékoztatást adni. Kásler fel is szólalt, de azon túl, hogy a kormány a súlyának megfelelően kezeli a járvánnyal kapcsolatos kihívásokat, sok újdonságot nem tudhattunk meg.

Felmerül a kérdés, hogy Orbán döntését esetleg befolyásolhatta-e az, hogy vasárnap a Dunaújváros- és környéki időközi országgyűlési képviselői választáson alacsony részvétel mellett magabiztos győzelmet aratott az összellenzék által támogatott jobbikos Kálló Gergely?

Mindenesetre a Párbeszéd részéről Szabó Tímea mai felszólalásában egyértelművé tette, hogy szerinte Orbán a dunaújvárosi ellenzéki siker miatt hagyta ki a parlamenti napot.

A mai ülésről itt írtunk:

"A miniszterelnöknek a majorságát!" - táblával és kitiltással kezdődött a Parlament a dunaújvárosi időközi másnapján

Az Országgyűlés hétfőn napirend előtti felszólalásokkal folytatta munkáját, melyre mindenképpen rányomta a bélyegét a vásárnapi időközi országgyűlési választás, amelyen az ellenzék által támogatott jobbikos Kálló Gergely szerzett parlamenti mandátumot. De nemcsak a tegnapi eredmények, hanem Hadházy Ákos is emelte a hangulatot, és bár most nem a „névjegykártyáját" (by Kövér László) lógatta be, hanem két másik táblával készült, amelyeket a házelnöki pódium fölé eresztett le egy kötélen a karzatról.