A HM szerint a Fidesz pártalapítványának rendezvénye nem pártrendezvény, ezért küldött oda katonákat

A HM szerint a Fidesz pártalapítványának rendezvénye nem pártrendezvény, ezért küldött oda katonákat

Orbán Viktornak a vasárnapi volt a 22. évértékelője, ebből is adódik, hogy ezek a jeles alkalmak nem miniszterelnöki kinyilatkoztatások, hanem egy párt elnökének a megszólalásai. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ezt a vasárnapi évértékelőt is a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) szervezte a tagságnak és a barátoknak, üzlettársaknak.

Azonban vasárnap magas rangú katonatisztek is megjelentek a hallgatóságban, méghozzá egyenruhában, miközben az 1993-as honvédelmi törvény kifejezetten tiltja a katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken, igaz, ha a parancsnok erre külön engedélyt ad a katonának, illetve ha ő a hadsereget testületileg képviseli, akkor elmehet ilyen rendezvényre.

A Népszava összeállításából kiderül, hogy a pártpolitikusok között hallgatta az előadást Korom Ferenc altábornagy, a magyar Honvédség parancsnoka, helyettese Böröndi Gábor altábornagy és Mihócza Zoltán a Magyar Honvédelmi Parancsnokság törzsfőnöke, továbbá több más nyugalmazott hadvezető. A lap a szaktárcánál rákérdezett, hogy mit kerestek ott a katonák. 

A Honvédelmi Minisztérium válaszában azt közölte, hogy nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde, majd idézik a Fidesz-elnök szavait: "Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben.”

A Demokratikus Koalíció (DK) közben az Országgyűlés honvédelmi bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi. Vadai Ágnes közleménye szerint a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy tábornokok a Fidesz pártalapítványának rendezvényére katonai egyenruhában ültek be, szégyent hozva magukra, és méltatlanná válva hivatásukhoz és katonai esküjükhöz.

Ahogy arról lapunk is több cikkben beszámolt, honvédségi fejlesztésekre rengeteg közpénzt, több mint 1700 milliárd forintot fordít a kormány, úgy hogy azokra a közbeszerzési törvény megkötései nem vonatkoznak.