Egy nappal a szavazás előtt még mindig nem tudni, hogyan csökkentik a börtönzsúfoltságot

Egy nappal a szavazás előtt még mindig nem tudni, hogyan csökkentik a börtönzsúfoltságot

Péntek kora este ismételten vitázott a parlament az úgynevezett börtönbizniszről, azonban a lényegi kérdésre, miszerint

a jelenlegi 119 százalékos zsúfoltságot hogyan fogja a kormányzat minimum 100 százalékra csökkenteni, nem sikerült választ találni.

Óriási öngólt lőtt Orbán: 814 millióval egy Fidesz-közeli iroda a börtönbiznisz rekordere

Érzékeny területre tévedt a kormánypropaganda amikor azt akarta boncolgatni, hogy kik azok a „sorosista" ügyvédek akik a magyar börtönökben ülő rabok kártérítéseire specializálódtak. Mert véletlenül kiderült, hogy valójában leginkább magukra lőttek. Ugyanis hiába vett óriási lendületet a semmiből jött, alapjaiban értelmetlen és megtévesztő kampány a börtönbizniszről, egy ilyen jó üzletből a Fidesz-közeli körök sem szeretnek kimaradni.

A vita a korábbról már ismert forgatókönyv szerint zajlott: az ellenzék arra figyelmeztette a kormánypártokat, hogy egyedül a Fidesz és a KDNP szavazta meg azt a 2016-os törvényjavaslatot, amely lehetővé tette a 8,5 milliárdos börtönbizniszt.

Budai Gyula (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) oldaláról - a személyeskedésen túl - csak annyi telt, hogy felajánlották az ellenzéki képviselők számára, töltsék ki nemzeti konzultációt, illetve azzal védekeztek, hogyha nem hozzák meg a 2016-os jogszabályt, akkor a Brüsszelben kirótt bírságok még magasabbak, 35 milliárdosak lettek volna.

A jobbikos Gyüre Csaba erre azzal vágott vissza, hogy ha 2015-ben a Fidesz valóban belekezd a börtönépítési projektbe, akkor most nem lenne kérdés, hogyan csökkentsék a zsúfoltságot - sőt, nem is indult volna peres eljárás a magyar állammal szemben a börtönzsúfoltság okán.

Hiába ígérték ugyanis, nem épült bv-intézet Kunmadaras, Békés, Heves, Komádi, Ózd, Kemecse, Csenger és Komló településeken.

Bármilyen meglepő, de hétfő este még mindig nem lehet tudni, hogy a kedden délben megszavazandó törvényben rögzített 2020. szeptember 31-ei határidőt hogyan fogja tartani a kormányzat.

Addig marad a vita utolsó mondata, amelyet Völner Pál államtitkár közölt a parlamenttel:

"meg fogják látni!".

Börtönbiznisz - a Jobbik ugyanazt mondja, mint 2016-ban: építsenek börtönöket!

Az Orbán-kormány javaslatára csütörtökön rendkívüli eljárásban tárgyal az Országgyűlés az úgynevezett börtönbizniszről, azaz "a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről". Bár némileg meglepően hathat, de a kormány-kommunikáció homlokterébe került téma több hasonlóságot is mutat a kormányzat bevándorláspolitikájával.

Mi attól aggódunk, hogy ezeket a rabokat az utcán szabadon fogjuk meglátni - utalt Lukács László György arra az eshetőségre, hogy a törvénytervezetbe foglalt szűkös határidőnek esetleg úgy felelhetnek meg, hogy szabadon engednek fogvatartottakat a börtönökből. A jobbikos képviselő portálunknak leszögezte, a Jobbik a rabokat börtönök rácsai mögött akarja tudni, és úgy, hogy közben nem válnak milliomossá a Fidesz adta a lehetőségnek köszönhetően.

Lukács László György szerint jelenleg semmi garancia nincs arra, hogy javítani tudjanak a börtönökben valóban tapasztalható viszonyokon.

"Csak akkor lehetne hinni nekik, ha a börtönzsúfoltságot börtönépítéssel váltanák fel, és már holnap gőzerővel neki állnának a bv-intézmények építésének. Ahogy azt 5 éve megígérték"

- hangsúlyozta a Jobbik alelnöke.