Elismerték: tényleg továbbengedtek a NAV-ellenőrök egy román sofőrt, amiért a fertőzött Milánóból jött

Elismerték: tényleg továbbengedtek a NAV-ellenőrök egy román sofőrt, amiért a fertőzött Milánóból jött

Elismerte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Alfahír kérdésére, hogy valóban ellenőrzés nélkül továbbengedtek az adóellenőrök egy román sofőrt, miután az közölte, hogy a súlyosan fertőzött Észak-olaszországi Milánóból tart Romániába.

Vasárnap jelent meg egy érdekes videó egy román Facebook-oldalon arról, hogy az egyik autópályán magyar adóellenőrök levillognak egy teherautó sofőrt, majd igazoltatni akarják egy parkolóban, de végül ellenőrzés nélkül elengedik.

A felvétel alján 2017-es dátum látható, ugyanakkor feltételezhetően csak rosszul volt a kamera beállítva, hiszen reggel 8:40-et ír, miközben teljes a sötétség. A hatósági autó rendszámának ügyfélkapus lekérdezéséből pedig az is kiderül, hogy a járművet 2017 után állították forgalomba. A videót -mely több helyen is megjelent a közösségi oldalon- összesen már több mint kétmillióan látták, lapunk azonban addig nem akart beszámolni róla, míg nem tisztázzuk az adóhatósággal, hogy mi történt.

Most viszont választ kapunk a NAV-tól, és ebben megerősítették, hogy tényleg azért engedték tovább a sofőrt, mert féltek, hogy fertőzött.

Mint fogalmaztak,

„A szituációban a NAV kollégái az általuk vélelmezett egészségügyi kockázat miatt eltértek az általános eljárási szabályoktól.”

A NAV tehát elismerte, hogy ami a videó alapján feltételezhető volt, valóban úgy történt. A felvételen látható egyenruhás a párbeszéd elején minden szokásos iratot elkér, azonban amikor kiderül, hogy a koronavírus által komolyan fertőzött Olaszországból tart Romániba a sofőr, visszakérdez:

- Itália, észak?

- Igen, Milánó

- Milánó? He, Gabi!

Ezután Tax&Customs feliratú kabátot viselő férfi odamegy a NAV-jelzésű autóban pakolászó társához, váltanak pár szót, majd váratlanul visszalép a sofőrhöz és közli vele, hogy:

- Kontroll oké, csáó!

A Milánóból érkező sofőr boldogan veszi tudomásul, hogy az ellenőrzés elmarad, majd a felvételen látszik, hogy a két hatósági személy elkezd visszaülni az autóba. A román kommentelők a videó megjelenése óta azon nevetnek, hogy a magyar hatósági ellenőrzéseket most úgy lehet megúszni, hogy az kell mondani, Milánóból jönnek.

A koronavírus miatt szerdán a kormány rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet léptetett életbe. Többek között betiltják a nagyobb kül- és beltéri rendezvényeket, bezárják az egyetemeket és egyes határokat is ellenőrzés alá vonnak, ezekről részletesen itt írtunk. Az új román trükk sem működhet tovább, ugyanis a magyar állampolgárok kivételével Olaszországból beutazási tilalmat rendeltek el.