Amerikai katonák halhattak meg egy újabb iraki rakétatámadásban

Amerikai katonák halhattak meg egy újabb iraki rakétatámadásban

Rakétatámadás ért szerda este egy iraki támaszpontot, ahol amerikai katonák is szolgálnak - közölték helyi források. A Reuters hírügynökség két amerikai tisztségviselőre hivatkozva úgy tudja,

két amerikai és egy brit katona veszthette életét a támadásban.

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint a Washington vezette nemzetközi koalíció hozzávetőleg egy tucat katonája megsebesült. Hangsúlyozták, ezek előzetes értesülések, így a halottak, illetve a sebesültek számát még pontosíthatják.

Az iraki tájékoztatás szerint tavaly október vége óta ez már a 22. támadás volt amerikai érdekeltségek ellen Irakban.

Áldozatokról az első jelentésekben még nem volt szó. A Reuters hírügynökség szerint sorozatvetőből kilőtt tíz-tizenöt rakéta csapódott be a támaszponton.

A Tadzsi támaszpont Bagdadtól mintegy húsz kilométerre északra található. Az akciót egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára. Washington az ilyen jellegű támadásokért következetesen az Irán támogatását élvező iraki milíciákat teszi felelőssé.

Irán és az Egyesült Államok között jelentősen nőtt a feszültség amiatt, hogy amerikai légicsapás megölte január elején Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda vezetőjét a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében. Irán válaszul január 8-án rakétákat indított két olyan iraki támaszpont ellen, ahol amerikaiak is vannak. A sérültek számáról eleinte hamis adatokat közöltek, végül kiderült, hogy több mint száz amerikai katona sérült meg.