Operatív törzs: Egy fiatal nő a koronavírus kilencedik magyar áldozata

Operatív törzs: Egy fiatal nő a koronavírus kilencedik magyar áldozata

Egy fiatal nő a koronavírus kilencedik áldozata – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos szerint szív- és keringési betegségek mellett egyéb megbetegedésekkel is küzdött. Lakatos Tibor szóvivő pedig bejelentette, hogy a veszélyhelyzet második hetének végén végre megkapja mindenki a biztonságos munkavégzéshez szükséges védőfelszereléseket.

A veszélyhelyzet 13. napján eljuttatták azokat a védőfelszereléseket a kórházakba, amivel végre biztonságban dolgozhatnak az egészségügyi dolgozók – jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor.

A törzs szóvivője olyan csalókra figyelmeztetett, akik tesztelésre hivatkozva próbálják meg átverni főként idős áldozataikat. Ilyen csalások miatt 14 ember ellen indult eddig eljárás.

Lakatos hangsúlyozta, hogy 26861 esetben ellenőrizték a házi karanténban levőket, de egyre többen szegik meg a szabályokat. 24 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 ember ellen eljárás indult.

Átszervezik az ellátást

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a koronavírussal kapcsolatos számokat:

  • 187-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, 9-en haltak meg a koronavírus miatt
  • a 9. áldozat egy fiatal hölgy volt, aki szív- és keringési betegségek mellett egyéb megbetegedésekkel is küzdött

Az országos tiszti főorvos köszönetet mondott azoknak az idős embereknek, akik kéréseiket megfogadva otthon maradtak. Azt mondta, hogy a várandósság nem jelent plusz kockázatot a megbetegedés szempontjából.

Változik az ellátási rend a koronavírus miatt: akut légúti megbetegedésben szenvedőket ezentúl fizikailag is elkülönítik a jövőben, de Müller arra utalt, hogy ez hosszabb távon is így marad.

Müller szerint onnantól kezdve, ha pozitív egy ember tesztje, az ismerősöket is felkeresik és laboratóriumban teszteltetik, így fordulhatott elő, hogy 108 tünetmentes beteget tartanak nyilván.

Lakatos Tibor a ma érkezett kínai készlettel kapcsolatban nem mondta el, hogy pontosan mennyi időre elég a védekezéshez, de azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi készletek és a tervezett utánpótlás elegendő a feladatok ellátására.