A fuvarozók, raktárosok kimentését kérik a kormánytól

A fuvarozók, raktárosok kimentését kérik a kormánytól

A szállításban és a raktározásban dolgozók megsegítésére szólította fel a kormányzatot szerdai online sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a Jobbik alelnöke.

Az ellenzéki politikus azt hangsúlyozta: a GDP öt százalékát és a munkahelyek hat százalékát adó, évi 300 millió tonna árut megmozgató szektor sorsától függ 300 ezer ember és családjaik megélhetése, az egységes hazai gazdaság megléte.

Ander Balázs arra kérte a kormányzatot, hogy nemzetközi példákat alapul véve vizsgálja meg, hogyan lehet ezeket a vállalkozásokat megsegíteni.

Megemlítette, hogy

Ausztriában 90, Csehországban 80, Romániában pedig 50 százalékot vállal át a bérköltségből az állam, ilyen nálunk nincs.

Ander Balázs közölte, szeretnék, ha Orbán Viktor meghallaná a Magyar Munkahelyvédelmi Alap felállítására tett jobbikos javaslatot, amellyel az e szektorban dolgozók állásait is meg lehetne őrizni.

Fuvarozók: a személyszállítás gyakorlatilag leállt, az árufuvarozás 30-40 százalékkal esett vissza

A koronavírus nemcsak súlyos egészségügyi krízis okozott, de a gazdaságot is rég nem látott kihívás elé állította. Az Európai Unió alapelvei közé tartozik az áruk és a személyek szabad mozgása is, ehhez elengedhetetlen a fuvarozói szektor. Megkerestük a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületét, hogy megtudjuk, az ágazat mennyire szenvedi meg a koronavírus-válságot, és milyen központi segítségre számítanak.

Az ellenzéki politikus kiemelte: a taxisok mellett azt a mintegy másfélezer kisvállalkozást is segíteni kellene, amelyeknél 16 ezer sofőr állása került veszélybe a munkásjáratok ritkulása, a belföldi turizmus, az osztálykirándulások leállása miatt.