Már több mint 200 ezer ember kapta el a vírust Európában

Már több mint 200 ezer ember kapta el a vírust Európában

Meghaladta a 200 ezret a COVID-19 járvány európai fertőzöttjeinek a száma, a haláleseté pedig megközelítette a 12 ezret - közölte szerdán az európai járványügyi központ (ECDC).

Azt MTI azt írja, világszerte az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda este 441 187, a halálesetek száma 19 784, a gyógyultaké pedig 111 933 volt a Johns Hopkins Egyetem honlapja szerint.

A leginkább érintett európai ország továbbra is Olaszország, ahol egy nap alatt 683-mal 7503-ra nőtt a halálos áldozatok száma, a diagnosztizált fertőzötteké pedig 74 386 volt a polgári védelem adatai szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma 3491-gyel emelkedett, ami a legalacsonyabb az utóbbi öt napban.

Spanyolországban szerdára már többen haltak meg koronavírus-fertőzés következtében, mint Kínában. A halálos áldozatok száma 3434, míg Kínában 3285. Spanyolországban több mint 47 ezer fertőzött van, közülük több mint 7900 új beteg. Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte.

Németországban némileg lassul a járvány, bár a fertőzöttek száma szerda estére meghaladta a 35 ezret, a halottak száma 181 volt. A vírus terjedése azonban így is szinte felmérhetetlen teher a német társadalmon és gazdaságon, a szövetségi kormány pótköltségvetést készített.

Pozitív lett Károly herceg tesztje is, a 71 éves trónörökös tünetei enyhék és egészségi állapota a fertőzéstől eltekintve jó. A 94 évében járó II. Erzsébet királynő - Károly herceg édesanyja - jó egészségnek örvend.

Ausztriában 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest csaknem 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 31-re emelkedett. A legtöbb fertőzöttet - 1393-at - Tirolból jelentették.

Csehországban, ahol 1497 fertőzöttet tartanak nyilván, szerdán ötre emelkedett az új koronavírus-járvány áldozatainak száma. A szenátus gyorsított eljárásban megvitatja a képviselőház által kedden elfogadott, koronavírussal kapcsolatos szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot.

Lengyelországban szerdától vált kötelezővé az alap- és középiskolai távoktatás, a határzárat április 13-ig meghosszabbítják. Szerda reggelig 927 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 161-gyel nőtt az ismert fertőzöttek száma. Eddig 12 beteg halt bele a fertőzésbe.

Szlovákiában újabb 12 betegnél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az egyik új páciensnél a fertőzést a Bősön kialakított karanténtáborban mutatták ki, ahová a külföldről saját kérésükre csoportosan hazaszállított szlovák állampolgárokat viszik kéthetes elkülönítésre.

Romániában szerda délben életbe léptek a kijárásra vonatkozó, a koronavírus terjedésének megfékezését célzó szigorítások, amelyek betartását rendőrök, csendőrök és katonák ellenőrzik az utcákon. Szerda délig 13 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a fertőzöttek száma meghaladta a 900-at.

Fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyúttal bejelentette, hogy elhalasztják az orosz alkotmány módosításával kapcsolatban kitűzött országos szavazást.