Ne csak a koronavírussal fertőzöttek hordjanak védőmaszkot, hanem lehetőleg mindenki

Ne csak a koronavírussal fertőzöttek hordjanak védőmaszkot, hanem lehetőleg mindenki

Nem fogalmazott egyértelműen a tisztifőorvos a szájmaszkok használatáról. Vannak tünetmentes koronavírusosok is, akik fertőzhetnek, de Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy csak a betegeknek kell maszkot hordaniuk. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ilyenkor mindenkinek célszerű a védőmaszk használata.

„Napról-napra egyre furcsább és ellentmondásosabb dolgokkal jönnek elő!(...)”

„Nyilván csak szórakozásból viseli a fél világ...”

„Ez így jó nagy hülyeség...”

„Kedves tisztifőorvos ezt holnap rendbe kéne tenni mert ez felér egy álhírrel amit büntetnek ugye?”

Ez csak néhány hozzászólás az országos tisztifőorvos ajánlásához:

❗️Nem viseljen maszkot, ha nem lenne beteg❗️

Közzétette: Tisztifőorvos - & nbsp; 2020. március 24., kedved

Müller Cecília a sajtótájékoztatón is azt mondta, hogy csak a betegeknek kell védőmaszkot hordaniuk. Azt már korábban elmondták, hogy vannak tünetmentes koronavírusosok is, akik fertőzhetnek. De akkor felmerül a kérdés, ilyenkor miért nem szükséges a szájmaszk használata, hiszen nem feltétlenül tudják magukról hogy fertőzöttek?

Más a tünetmentes és más a gyógyult

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány idején minden eszköz fontos és javasolt, ami a biztonságot, a fertőzésveszély lassítását illetve annak megakadályozását szolgálja.

Két külön dolog, hogy ki az akinek közegészségügyi érdekből kvázi előírás a maszk használata és kinek szükséges azt hordania. Tehát a koronavírusossal fertőzött betegeknél nem az az ajánlás hogy "biztos, ami biztos, hordják",  hanem azért kötelező hordani, hogy ne fertőzzenek meg másokat. Egyébként pedig egyfajta védelmet, biztonságérzést ad és kifejezi hogy vigyázok magamra, és te is vigyázz magadra. Ezért biztos hogy minden egyéb védőeszköz legfeljebb túlbiztosítás, de nem ártalmas 

- mondta Kincses Gyula.

A MOK elnöke leszögezte: aki meggyógyult az már nem fertőz és minimális az esélye hogy visszaesik, tehát védekeznie sem kell.

Ez így már egyértelmű, de továbbra is az egyik legfontosabb ajánlása a szakembereknek hogy aki teheti maradjon otthon. Ha viszont muszáj az utcára menni akkor próbáljanak mindent megtenni a fertőzés megakadályozása érdekében.

Verebes Károly