Pontosította és részletezte az operatív törzs a kijárási korlátozás intézkedéseit

Pontosította és részletezte az operatív törzs a kijárási korlátozás intézkedéseit

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az Operatív Törzs szombati tájékozatóján elmondta, hogy a veszélyhelyzet bejelentése óta jelentős mértékben csökkent a közterület használat.

A kijárási korlátozással kapcsolatban közölte, hogy valamennyi helyközi járat a tanszüneti rendnek megfelelően jár. Az agglomerációban is közlekedő úgynevezett kék buszok szintén ritkított menetrendben járnak és a MÁV valamint a Volán járatait összehangolják, majd leállítják azokat a Volánbuszokat, amelyeket kiválthat a vasút, illetve a nemzetközi vasúti járat. 

A miniszterhelyettes elmondta, hogy a helyközi közlekedésben minden egészségügyi dolgozó ingyen utazhat. Ezen felül arra kérnek mindenkit, hogy a közlekedésben előre vásárolták meg a menetjegyet lehetőleg mobil-applikáción keresztül. Az akadálymentesített jegyhez jutáson még dolgoznak. Az intézkedésekről levélben tájékoztatják az önkormányzatokat a polgármestereket is.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese a határokról szólva elmondta, minimalizálták a torlódást az áruforgalom gördülékenysége érdekében. Belépéskor azonban egészségügyi ellenőrzés az árufuvarozók számára. Amennyiben koronavírusos fertőzést tapasztalnak a magyar állampolgárok két hétre karanténba vonulnak a külföldiek pedig nem léphetnek be az országba. Ugyanez érvényes a légi és vízi forgalom esetében is - mondta.

Schanda Tamás jelezte, Magyarországon nincs áruhiány, a raktárakból a feltöltés lehet esetleg lassabb lehet, de ez is rendeződött az elmúlt napokban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, mostanáig 343 fertőzést regisztráltak. 11 ember hunyt el, 34-en viszont már meggyógyultak. A mai elhunyt személy is idős ember volt, aki ugyanúgy krónikus betegségekben szenvedett mint a korábban meghalt betegek esetében.

A tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy szintet léptünk a védekezésben a kijárási korlátozással melynek célja a járványterjedés lassítása. Megköszönte, hogy a lakosság együttműködését és utalt arra is, hogy a 65 év fölöttiek 9 és 12 óra között mehetnek boltba, fiatalabbak nem.

A fiatalokat arra kérte, a számukra kijelölt időpontokban járjanak vásárolni. Az otthoni munkavégzésről elmondta, otthon is nagyon fontos a személyes higiénia betartása, a környezetet tisztán tartása, lehetőleg ne fogadjanak látogatókat és külön kitért a számítógép klaviatúra gyakori tisztítását, fertőtlenítését.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, a rendőrség felkészült a kijárási korlátozás intézkedéseinek betartatására, de empatikus, és lojális fellépésre lehet majd számítani.

A védekezésről szólva bejelentette, 27 tonnányi egyéni védőfelszerelés érkezett, de várnak még több mint 3 millió maszkot és kesztyűt.

Az alezredes közölte hogy szombaton egy eddig ismeretlen személy üveggel dobott meg egy mentőautót. Az elkövetőt elfogták és eljárás alá vonták, de jelezte, az ilyen esetekkel a rendőrség kiemelten foglalkozik.

A kórházparancsnoki rendszerrel kapcsolatban elmondta, nem orvosi döntéseket fognak meghozni a katonák, hanem könnyítik az ellátás szervezését, hogy az orvosok a gyógyításra koncentrálhassanak.

Szólt még az elsőként fertőződött irániak elleni eljárásról:

az érintettek három évig nem léphetnek be sem Magyarországra, sem a schengeni övezetbe.

A házi karanténokkal kapcsolatban 47 ezernél is több ellenőrzés volt eddig, a megszegőkkel (163 eset) szemben szabálysértési eljárás indult, illetve pénzbüntetést szabtak ki néhány tucatnyi embernél.

Verebes Károly