Koronavírus-álhír miatt lelőtte az Instagram az egyik óriás mémprofilt

Koronavírus-álhír miatt lelőtte az Instagram az egyik óriás mémprofilt

A DailyDot beszámolója szerint az Instagram hétfőn tette elérhetetlenné a Bestmemes nevű, 14 millió követőt számláló csatornát, mert a hétvégén a koronavírussal kapcsolatos álhíreket terjesztett – írja a HVG. A kattintásvadász álhír szerint ha valaki az Egyesült Államok területén olyan államban él, amit a koronavírus-járvány miatt le kellett zárni, akkor annak 1000 dollárt ad a PayPal egy kérdőív kitöltése után. A profil leírásában az ehhez szükséges linket is megosztották.

A Bestmemes a kattintásvadász kategóriába tartozó álhírt megosztotta Barack Obama korábbi és Donald Trump jelenlegi elnök Twitter-fiókjának „fake”-jeként, azaz kamuprofiljaként is.

A bejegyzéseket az Instagram álhírterjesztés miatt törölte, mikor pedig azokat újra feltöltötték a Bestmemes Insta-oldalára, vasárnap éjszaka újra törölték a moderátorok. Az Instagram platform tulajdonosának, a Facebooknak a szóvivője a Mashable kérdésére megerősítette, hogy ezek után a Bestmemes profilt is törölték, mert többször is megszegte az Instagram felhasználói szabályzatát.

Az álhírek, dezinformációk és a post-truth világával részletesen ebben a cikkben foglalkoztunk:

Gulyásnak csak akkor büdösek az álhírek, ha azt róluk terjesztik

Tényleg álhír, hogy csökkentik vagy elveszik a nyugdíjat, Gulyás Gergely ilyet sosem mondott. A kancelláriaminiszter ezért feljelentést tesz. Csakhogy korábban ő maga mondta, a politikai igazságról, illetve hazugságról nem biztos, hogy a bíróság objektíven tud dönteni. Rövid összeállításunk a post-truth világról és az „alternatív tényekről".

A koronavírussal kapcsolatos kamuterápiákról, összeesküvés-elméletekről, álhírekről, valamint a valódi tudományos javaslatokról pedig itt olvashatnak:

Injekciók és összeesküvés-elméletek helyett

Az utóbbi hónapokban a koronavírus mellett a különböző összeesküvés-elméletek, hagymázas injekciók, álhírek és tébolyult gyógymódok is elszaporodtak, párhuzamosan több tízezer virológus és háttérhatalom-szakértő felbukkanásával. Ahogyan az lenni szokott, az erre szakosodott kattintásvadász és álhíroldalak szintén aktivizálták magukat, követőik pedig még a korábbinál is gyorsabban terjesztik az ostobaság kórját.