Nem volt jó ötlet a járatritkítás: a BKK 50 százalékos kihasználtságot is tapasztalt

Nem volt jó ötlet a járatritkítás: a BKK 50 százalékos kihasználtságot is tapasztalt

Nemcsak az utasok tízezrei akadtak ki. 

Arra kéri Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne a szombati menetrend szerint közlekedjenek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, mert ez rontja a járványhelyzetet. Fürjes Balázs szerdán a Twitteren azt írta, a szombati menetrend szerinti járatokon lehetetlen a távolságtartás reggelente, így joggal "akadtak ki" az utasok.

Egyébként az Alfahír is számos megkeresést kapott a reggeli zsúfoltságról. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az operatív törzsnek és a BKK-nak is.

A BKK 50 százalékos kihasználtságot is tapasztalt

A BKK az Alfahír érdeklődésére közölte, ahogy az elmúlt napokban, ma hajnalban és reggel is kiemelt erővel figyelték a közösségi közlekedési járatok utasszámát. Néhány vonalon – például a kőbányai üzemeket kiszolgáló járatok esetében –

kifejezetten a 6 óra előtti, műszakkezdések körüli időszakban akár 50 százalékos kihasználtságot is tapasztaltak, ezért még a mai napon sűríteni fogják számos járat (mások mellett az M3-as pótlóbusz, a 23-as, a 32-es, a 151-es busz) követési idejét.

Mint írták, felkészülve egy esetleges, a mai reggelhez hasonló esetre már korábban növelték a tartalék járművek mennyiségét, amelyek a város különböző pontjain szükség esetén azonnal forgalomba állíthatók.

"A járatsűrítéssel kapcsolatos részleteket hamarosan bejelentjük. A holnaptól életbe lépő új menetrend tervezési alapelve, hogy egyetlen vonalon se lépjük túl a nemzetközi gyakorlatban is használatos 30 százalék feletti kihasználtságot, azaz az utasok valóban megfelelő távolságban lehessenek egymástól. Több bejelentést kaptunk a HÉV-vonalakat illetően; azok nem a BKK illetékességébe tartoznak, de észrevételeiket továbbítjuk az üzemeltető felé"

- közölte a BKK sajtóirodája ma délelőtt.

"Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel"

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója ma délelőtt a Facebookon azt írta,

sok tízezer ember háborodott fel szerda reggel, amikor szembesült azzal, hogy a BKK mostantól a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait.

Sok tízezer ember háborodott fel ma reggel, amikor szembesült azzal, hogy a BKK mától a szombati menetrend szerint...

Közzétette: Vitézy Dávid – 2020. március 31., kedd

"Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel: egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett, talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre"

- hangsúlyozta, hozzátéve, pont azok maradtak a buszokon és azok járnak dolgozni, akik műszakos munkarendben dolgoznak, azaz ebben a helyzetben is helytállnak az emberekért a kórházakban, áruházakban, üzemekben.

Ezek az emberek a közüzemeket biztosító munkahelyekre tartanak reggel 5 és 7 között. Ilyenkor az utasforgalom lényegesen magasabb, mint a szombati - mutatott rá.

Ráadásul - hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid - nem is lehet a korábbi módon mérni az utasszámot: a járványhelyzet és a tömeges megbetegedések küszöbén a még most is munkába járó emberek joggal várják el, hogy tarthassanak legalább két méter távolságot utastársaiktól.

"Nem akartam előre beleszólni a fővárosi operatív törzs munkájába, de sajnos az első, mai reggel beigazolta, hogy a BKK rossz döntést hozott a szombati menetrendek gondolkodás nélküli bevezetésével. Az utasok véleménye jól követhető a Facebookon is. Számos olyan járaton, melyen az emberek dolgozni járnak, az elmúlt napokhoz képest a járványhelyzethez mérten kényelmetlen zsúfoltság alakult ki, ráadásul a buszok eleje nagyon helyesen a járművezetők védelmében le van zárva"

- írta.

Kifejtette, a szombati menetrendet úgy sikerült bevezetni, hogy a csak hétvégén járó járatok mindennap közlekednek, mint az amúgy is "értelmetlen", de máskor munkanapokon legalább nem közlekedő belvárosi City-troli vagy a Normafáig hosszabbított 212-es. Eközben a munkanapokon a munkába járást segítő 85E, 98E, 101B, 122-es, 282E, és a 284E, azaz épp a kórházak, ipari negyedek dolgozóit szállító járatok egyáltalán nem járnak.

Az állam által megrendelt elővárosi kék buszjáratokon (melyek a BKK szervezésébe tartoznak, de menetrendjükről már a minisztérium dönt) nem követték el ezt a hibát. A Volánbusz a legritkább, de munkanapokra kitalált, máskor december végén a két ünnep között alkalmazott menetrendet vezette be.

Ez lett volna a helyes lépés a budapesti helyi közlekedésben is, és ismét megmutatja, miért kellene regionális logikában együtt tervezni Budapest és környéke menetrendjeit - tette hozzá Vitézy Dávid.

"Tisztelettel kérem a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK-t, hogy korrigáljanak és a szombati menetrend helyett sürgősen vezessenek be egy, a járványügyi veszélyhelyzethez igazodó rendkívüli munkanapi menetrendet, mely a hajnalban kényszerűen bejáró, kórházakban, áruházakban, gyárakban, közüzemi energiaellátást és az alapvető közszolgáltatásokat biztosító munkahelyeken, építőiparban dolgozó emberek számára lehetővé teszik a távolságtartást a járműveken és amellyel a BKK nem járul hozzá a megbetegedések tömegessé válásához"

- írta Vitézy Dávid.