Tíz évre titkosítanák az 590 milliárd forintos kínai vasútépítés részleteit

Tíz évre titkosítanák az 590 milliárd forintos kínai vasútépítés részleteit

Külpolitikai és külgazdasági érdekekre hivatkozva titkosítanák tíz évre a Budapest-Belgrád-vasútvonal felújításával kapcsolatos információkat egy új törvényjavaslat szerint. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatát az Index szúrta ki a parlament honlapján.

A dokumentum szerint

a külgazdasági és külügyminiszter hatásköre lesz eldönteni, hogy milyen információkat adhatnak ki a gigantikus, többnyire kínai hitelből, illetve kínai és Mészáros Lőrinc-féle beruházók által elvégzett munkákkal kapcsolatban. A titkosítás tíz évre szól, és ez nem konkrét dátumot takar, hanem minden egyes szerződés vagy ezzel kapcsolatos irat létrejöttétől számolják.

A Budapest-Belgrád-vasútvonal 590 milliárd forintból újulhat meg, és kiemelten közérdekű beruházásnak fog minősülni.

A törvényjavaslat úgy fogalmaz,

A beruházással összefüggésben megkötött szerződésekben és a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló iratokban foglalt adatok megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti, azok megismerése iránti igényteljesítését annak keletkezésétől számított tíz évig meg kell tagadni.