Jakab Péter: az Orbánnak teljhatalmat szavazó fideszesek az ország leggyávább emberei

Jakab Péter: az Orbánnak teljhatalmat szavazó fideszesek az ország leggyávább emberei

A felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos kormányzati arroganciáról, az ország legbátrabb és leggyávább embereiről is beszélt Jakab Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégként. A Jobbik elnöke szerint az a mentalitás, amivel a Fidesz átnyomta Orbán Viktor korlátlan idejű felhatalmazását, jól mutatja a kormánypárti politikusok arroganciáját.

"Az a helyzet, ahogy idefelé jöttem a stúdióban, szokásom szerint pörgettem a híreket, és azzal szembesültem, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő arról értekezik, hogy a jövőben sikeresebbek lehetnek a munkaügyi központoknál azok a választópolgárok, akik nem hangoztatják az ellenzékiségüket."

Jakab Péter azt mondta, miközben fideszes politikusok ilyen jótanácsokat osztogatnak, a Jobbik számtalan levelet kap egészségügyi dolgozóktól. Többségük azért ír, mert nincs megfelelő védőfelszerelésük, de mégis bemennek dolgozni, mert ez a dolguk. Jakab Péter szerint egy ilyen helyzetben ez a legbátrabb magatartás. 

A leggyávább viszont az a 133 képviselő, aki Orbán Viktornak korlátlan hatalmat szavazott.

Jakab Péter leszögezte, hogy a Fidesz 10 év alatt bármit el tudott volna érni. Azonban az ország rendbetétele helyett folyamatosan ellenségképeket kerestek, és ez egészen addig fajult, hogy az ellenzéket gyilkosnak bélyegzik. 

Pusztán azért, mert nem vagyunk élethosszig tartó hatalmat adni Orbán Viktornak.

Hozzátette, hogy számos kompromisszumos javaslatot letettek a kormány elé a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban, de egyáltalán nem voltak hajlandók együttműködni. 

 

Nem változott a pártok támogatottsága

A Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatása szerint nem változott a pártok támogatottsága az elmúlt hetekben. 

A Fidesz a társadalom a legerősebb párt, különösen magas támogatottsága van a 60 év felettiek (39%), az alapfokú végzettségűek és szakmunkás képzettségűek (35-35%) valamint a falvakban élők körében (36%). A leggyengébb eredményt a 30 év alattiaknál éri el, de 21 százalékos eredményével is első helyezett.

Az ellenzéki pártok közül a DK a legerősebb, és az átlagot meghaladó mérvű táborral rendelkezik a 60 évnél idősebbek és az érettségizettek csoportjában (13-14%).  A Jobbik szavazótáborában is vannak jellegzetességek, sokan támogatják a harmincas éveikben járók, a szakmunkás képzettségűek közül (10-11%), legkevésbé az alacsony iskolázottságúak (2%) körében népszerű.