A kormány kivenné a veszélyhelyzeti döntéseket a polgármesterek kezéből

A kormány kivenné a veszélyhelyzeti döntéseket a polgármesterek kezéből

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy salátatörvénnyel lepte meg a parlamentet, amelynek elfogadásával számos változás léphet életbe a veszélyhelyzetben. 

Az egyik fontos pontja, hogy a törvénytervezet a településvezetők jogait is csorbítaná. 

Az alábbi szöveggel módosul a katasztrófavédelmi törvény:

"(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül".

Eddig ugyanis "veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti".

Ez az Index kommentárja szerint azt jelenti, hogy amíg a veszélyhelyzet fennáll, gyakorlatilag semmiről nem dönthetnének önállóan a településvezetők, ami az önkormányzatot érinti.

Tegyük hozzá, több kormánypárti polgármester is visszaélt ezzel a lehetősséggel, és egyszemélyben fogadott el költségvetést.