"Ugyanazt a törvényi eljárást kérem, ami Fidelitas és a Fidesz aktivistáinak biztosítva volt"

"Ugyanazt a törvényi eljárást kérem, ami Fidelitas és a Fidesz aktivistáinak biztosítva volt"

Kálló Gergely: "Ha engem elítélnek, akkor ezt a több tucat feljelentést újra aktivizálni fogjuk, de vigyázzanak, mert akkor 2022-re nem marad aktivistájuk, mivel mind a rendőrségre járnak majd"

Hétfőn nemcsak a korrupciógyanúba keveredett fideszes Boldog István, hanem a jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogát is felfüggesztette a Parlament. Igaz, az ellenzéki politikusnak plakátrongálás miatt kell majd felelnie a bíróság előtt. S amíg Boldog István nem szólalt fel a Tisztelt Házban a személyét érintő szavazás előtt, a frissen a parlamentbe választott Kálló Gergely röviden emlékeztette a képviselőket a kettős mércére.

A jobbikos politikus kiadását a Parlament 170 igen és 13 nem szavazattal fogadta el. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/4i2psEh43S4.jpg?itok=iHvDjUtI","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=4i2psEh43S4&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A Jobbik politikusa szerint örömteli fejlemény, hogy ilyen vészterhes időkben, ilyen vészterhes protokoll idején, a Legfőbb Ügyészség ilyen gyorsan dolgozik. Mint mondta, Simonka György fideszes képviselő felfüggesztésére hónapokat kellett várni, Boldog István szintén Fidesz-képviselő felfüggesztésére
hónapokat kellett várni, a sajátjára viszont elég volt csak három hét.

Ilyen gyorsaságot kívánok a hétköznapokban az ügyészségtől

 - mondta.

A jobbikos politikus szerint nem követett el bűncselekményt, a Fidesz olvasata szerint sem. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban rendőrségi feljelentéseket keresett azokból az időkből, amikor a Fidesz emberei ezer számra tépkedték le a Jobbik plakátjait. Több tucat feljelentést talált 2018-ból és ezekben egy mondat volt közös: 

"Mivel a cselekmény nem bűncselekmény, ezt az eljárást megszüntetem."

Kálló Gergely felidézte, hogy idén februárban "nem kicsit verte el a Fidesz jelöltjét", úgy hogy a kampány időszakban az összes Jobbik plakátot egyetlen éjszaka alatt rongálták meg. Jogkövető állampolgárként a rendőrségen tett volna feljelentést, de ott azt mondták, ne éljen ezzel a jogával, mert ez belefér a szabad, illetve a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába.

Hangsúlyozta, hogy maga kérte a mentelmi jogának felfüggesztését, de jelezte, ugyanazt a tőrvényi eljárást kéri, amely a Fidesz és a Fidelitas aktivistáinak biztosítva volt 2018-ban, amikor senkit nem ítéltek el hasonló ügyek miatt.

"Ha engem elítélnek, akkor ezt a több tucat feljelentést újra aktivizálni fogjuk, de vigyázzanak, mert akkor 2022-re nem marad aktivistájuk, mivel mind a rendőrségre járnak majd"

- mondta felszólalásában Kálló Gergely, aki szerint az ő úgynevezett rongálási ügye, bizonyosan nem vet majd árnyékot Boldog István 1300 millió forintos vesztegetési ügyére.

Jegyzőkönyv bizonyítja: vezető politikusok állnak a verekedő fideszes aktivisták mögött

Az önkormányzati választások kampányfiniséhez érve ismét azt kell tapasztalni, hogy a semmiből előkerülnek olyan öntudatos civilek, akik valamilyen oknál fogva késztetést éreznek arra, hogy akár saját maguk kompromittálása árán is, de közvetítsék a Fidesz üzeneteit. A szabad véleménynyilvánításukba aztán bőven belefér a plakátok letépésétől, rongálásától kezdve, a mentőautó feltartóztatásán túl az is, hogy terroristákat idézve, letakart lajstromszámú, azonosíthatatlan hajón szeljék a Duna habjait.

Egyébként Kálló Gergely a 2018-2022-es parlamenti ciklus kilencedik olyan politikusa, akinek felfüggesztették a mentelmi jogát. A mai napot megelőzően ugyan nyolc alkalommal szavazott a Parlament mentelmi jog felfüggesztéséről, ugyanakkor volt egy képviselő, aki duplázott is.

  • Burány Sándor (Párbeszéd, 2018. július 2.): ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségének megalapozott gyanúja miatt.
  • Simonka György (Fidesz, 2018. október 29.): különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, vesztegetés bűntette, vesztegetés elfogadásának bűntette, hivatali vesztegetés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indított közvádas ügyben meggyanúsítva.
  • Farkas Gergely (Jobbik, 2019. március 18.): választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt.
  • Demeter Márta (LMP, 2019. július 12.): hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt.
  • Serkisian Szeván Simon (nemzetiségi szószóló, 2019. július 12.): választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt.
  • Varju László (DK, 2019. október 21.): választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt.
  • Aradszki András (KDNP, 2019. november 4.): közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt.
  • Varju László (DK, 2019. november 4.): garázdaság vétsége, valamint súlyos testi sértés bűntett gyanúja miatt.