A kormányközeli cégek járhatnak jól a járványt követő felvásárlásokkal

A kormányközeli cégek járhatnak jól a járványt követő felvásárlásokkal

A G7.hu írt arról, hogy jelentős vállalati visszavásárlási hullám indult el. Ennek eredményeként hazai tulajdonba kerül vissza egy sor, korábban külföldi befektetők által lefedett terület.

A gazdasági portál felidézte, Matolcsy György MNB elnök szavait, aki szerint a koronavírus-járványt követően, ez a 2020-as évek egyik új lehetősége a magyar gazdaság számára. Bár nem teljesen egyértelmű, hogy a jegybank elnöke milyen területekre gondolt, a várakozásai rámutatnak a mostani krízis egy valóban fontos középtávú következményeire.

A hirtelen összeomlás miatt megroppanó cégek ugyanis világszerte, így itthon is leértékelődnek, és így felvásárlási célponttá válhatnak. A vevők olyan vállalatok lehetnek, amelyek ilyen helyzetben is tudnak készpénzt mozgósítani. Jelenleg Magyarországon ez leginkább azokra a cégekre jellemző, amelyek főleg a jó kapcsolataik révén szerzett az állami megbízásaiknak köszönhetik az üzleti sikert.

Orbán Viktor egyébként már 2016-ban bejelentette, hogy

négy szektorban, az energetika, a média, és a kiskereskedelem területén illetve a bankszférában magyar tulajdoni többséget akar.

Ezek nagyrészt meg is valósultak. A médiában olyan központosítás történt, amivel a kormány messze átlépte a szektorban kijelölt 50 százalékot a magyar arány, és főleg a kormány közeli vállalkozók terjeszkedésének eredményeként jelentős volt ebből a szempontból a növekedés az energia és a pénzügyi szektorban is.

A kiskereskedelem egyelőre tartja magát

Az egyetlen kivétel a kiskereskedelem, ahol épp ellentétes trend volt a jellemző: a kormány nem tudott akkora hátszelet adni a magyar szereplőknek, hogy versenyképesek legyenek, ezért – főként a német diszkontláncok előretörésével – inkább a multik erősödtek.

Feltéve, hogy nem tesz valamit a kormány, hogy ez a helyzet változzon. Ezért senkit nem érhet igazán meglepetésként, hogy a szombaton nyilvánosságra hozott megszorítások keretében 36 milliárd forintot kívánnak a beszedni a kormány szóhasználatában “multinacionális láncoktól”.

Konszolidáció szinte biztosan sok iparágban lesz Magyarországon és nemzetközi szinten is, legalábbis a gazdasági szakértők, és a vállalati szféra is erre számít. Itthon például két vállalkozásokat tömörítő csoportosulás, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is előállt egy-egy javaslatcsomaggal, és mind a kettőben erős utalások vannak arra, hogy a rövidtávú válságintézkedések ellenére is sok cég eltűnhet, és az erősebbek megvásárolhatják az aktuálisan gondokkal küzdő társaságokat. Nagy Elek, a BKIK elnöke például a csomaggal kapcsolatban a G7 által feltett kérdésekre azt írta:

"Sajnos a kormányzat minden vállalkozást biztosan nem tud majd megmenteni, így javaslatunk szerint a nyereségesség visszaállítását célzó befektetések mellett állami kockázati tőkével kellene segíteni a válságálló vállalkozásainkat is, hogy az esetleg csődbe jutó társaikat felvásárolva az ott meglévő szervezeti tudás ne vesszen kárba."

A kamara várakozásai szerint tehát, ha lesz felvásárlási hullám, akkor a meggyengült magyar cégeket vehetik meg olyan magyar cégek, amelyek jobban ellen tudnak állni a mostani válságnak és/vagy van kellő pénzük ahhoz, hogy befektessenek.

A Fidesz gazdasági holdudvara járhat a legjobban

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége az Opus Nyrt. például pont ilyen, mivel bármit vásárolhat, és ezt is tette ráadásul a stratégiában rögzített célja is ez. Saját honlapjukon a bemutatkozásnál azt írják,

"az Opus Nyrt. kiemelt figyelmet fordít olyan társaságok felvásárlására és integrálására, amelyek jelentős növekedési potenciállal és eredménytermelő képességgel rendelkeznek."

Márpedig a most bajba kerülő cégek között sok ilyen van, ezek problémája azonban nem abból ered, hogy korábban rosszul működtek, hanem a likvid, tehát mozgósítható, elkölthető vagyonuk megcsappanásából. Egy ilyen nehéz helyzetbe jutott vállalat pedig nagyon kiszolgáltatott, és a benne rejlő potenciálhoz képest rendkívül olcsón meg lehet vásárolni, vagy lehet benne részesedést szerezni.