Több mint 55 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma világszerte

Több mint 55 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma világszerte

Több mint 55 ezerrel nőtt az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek és több mint 3500-zal a halottak száma az elmúlt 24 órában  világszerte. Hétfő este összesen 1 292 56-en fertőződtek meg, a halálesetek száma 70 798, a gyógyultaké pedig 271 013 volt, 18 ezerrel több, mint előző este.

636 fővel nőtt az elmúlt egy napban - a vasárnapi 525 új halálesethez képest - a COVID-19-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely a járvány helyi kitörése óta elérte a 16 523-at - közölte hétfő esti tájékoztatóján a polgári védelem. Az új fertőzöttek száma mintegy ezerrel kevesebb volt, mint egy nappal korábban. Az elmúlt egy napban 1941 új fertőzöttet diagnosztizáltak a vasárnapi 2972-höz képest.

Franciaországban hétfő estig több mint 93,7 ezer embert fertőzött meg a vírus, és 8087 áldozata van a járványnak.

Spanyolországban már ötödik napja csökken az új típusú koronavírus napi fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma.

  • Az elmúlt egy nap során 4273 új esetet szűrtek ki, vasárnap 6023, szombaton 7026 embernél igazolták a SARS-CoV-2 vírust.
  • Összesen már 135 032 ember tesztje lett eddig pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt. Az elhunytak száma 637-tel emelkedett hétfőn a vasárnapi 674 és a szombati 809 után.
  • A vírus okozta megbetegedésbe 4273-an haltak bele. A fertőzöttek között 19 ezer egészségügyi dolgozó van, akiknek 20 százaléka már felépült.

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte hétfőn, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik a koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is. Előző este jelentették be, hogy az 55 éves kormányfőt elővigyázatossági megfontolásokból, orvosának tanácsára kórházba szállították, miután betegségének egyes tünetei - így a magas láz - meglehetősen makacsnak bizonyultak.

A hétfőn ismertetett legfrissebb adatok szerint jelentősen tovább csökkent az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak napi száma.

"Németországban még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások visszavonásának elkezdésére"

- mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.  A kancellár osztrák kollégája, Sebastian Kurz azon hétfői bejelentésével kapcsolatban, hogy április 14-étől megkezdik a korlátozások visszavonását, tájékoztatóján elmondta, hogy Ausztria a járvány egy másik szakaszában tart, az óvintézkedéseket is korábban vezették be, Németországban pedig továbbra is elemezni kell a folyamatokat, és egyelőre csak az biztos, hogy április 19-éig valamennyi korlátozást maradéktalanul be kell tartani.

Németországban több mint 100 ezer igazolt fertőzöttet és 1608 halálesetet, Ausztriában pedig 12 261 fertőzöttet és 220 halálesetet tartanak nyilván.

Belgiumban átlépte a 20 ezret az igazolt fertőzöttek száma, Hollandiában közel 20 ezer, Luxemburgban több mint 2800 koronavírusos beteget tartanak nyilván.

Svédországban, ahol eddig már mintegy négyszáz áldozata van a járványnak, a kormány szélesebb felhatalmazást szeretne kapni három hónapra szólón, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen parlamenti jóváhagyás nélkül joga legyen egyebek közt lezárni repülőtereket, vasúti pályaudvarokat.

Szlovákiában hétfőn bejelentették a koronavírus-járvány okozta két első halálesetet. Egyikük Bajmóc (Bojnice) volt polgármestere, a másik áldozat egy több betegségben szenvedő idősebb nő. A fertőzöttek száma hétfőn 534 volt.

Klaus Iohannis román államfő hétfőn bejelentette: Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot, és szükségesnek átta, hogy járvánnyal kapcsolatos kiadások miatt jelentősen növelni kell a költségvetési hiányt. Romániában több mint 4000 a fertőzött, a halálesetek száma 157.

Egészségügyi védőfelszerelést - 100 ezer maszkot és 5000 védőruházatot - adományozott Magyarország Észak-Macedóniának hétfőn, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban.
    
Az Egyesült Államok déli tagállamában, Louisianában a leggyorsabb a járvány miatti fertőzések és az elhalálozások üteme, ahol nem törölték a hagyományos húshagyókeddi fesztivált. Hétfőig 13 ezren fertőződtek meg és 477-en haltak meg. Országosan a közel 340 ezer a fertőzöttek és több mint 9600 a halálesetek száma.

Szükségállapotot vezetnek be Tokióban és 6 másik japán prefektúrában a megfékezése érdekében, két szingapúri kollégiumban karanténba helyeztek húszezer vendégmunkást, tömeges fertőzésektől tartanak.

(Az MTI összeállítása)