Miniszterelnöki Kabinetiroda: mivel nincs vakcina, így csak lassítani lehet a járványt

Miniszterelnöki Kabinetiroda: mivel nincs vakcina, így csak lassítani lehet a járványt

Mivel nincsen vakcina a koronavírus ellen, ezért a legtöbb, amit tenni lehet, hogy lassítják a terjedését - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba a köztévé esti műsorában.

Dömötör Csaba arra figyelmeztetett, hogy a lakhelyet csak alapos indokkal lehet elhagyni, mint például a munkavégzés, élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás és az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele. A vonatkozó kormányrendelet szerint alapos indoknak számít az is, ha valaki

manikűröshöz, fodrászhoz vagy esetleg csak sétálni megy.

Az államtitkár szerint a mostani húsvét teljesen más lesz, mint az eddigiek, és sok lemondással jár majd. Erre azonban azért van szükség, hogy egy év múlva visszaálljon minden a régi kerékvágásba. 

Hiába rendelhettek volna el akár a jelenleginél jóval szigorúbb kijárási tilalmat, Orbán Viktor az ellenzéki pártok által enyhének tartott korlátozások mellett döntött, a polgármesterekre bízva a helyi szigorításokat az ünnepek alatt. Dömötör szerint ezeket a szabályokat is egyre nehezebben lehet betartani.

"Érzékeljük azért a karantén fáradtság jeleit - ha fogalmazhatok így -, tehát nagyon nehéz heteken vagyunk túl, nagyon nehéz betartani ezeket a szabályokat, gyakorlatilag mindenkinek: azoknak is, akik egyedül élnek, azoknak is, akik nagycsaládban élnek"

- fogalmazott, hozzátéve, sokan lehetnek úgy, hogy eddig betartották a rendelkezéseket, de a mostani hétvégén nem fogják.