A cigánybűnözés a fővárosban is tombol

Bevezető: 
<p>Czeglédi Jánossal, a Jobbik fővárosi képviselőjével a budapesti közbiztonságról, és a leggyakrabban előforduló bűnelkövetési módokról beszélgettünk.<b> </b></p>
Cikk Front kép - 280x185: 

A budapesti közbiztonságról, a leggyakrabban előforduló bűnelkövetési módokról, és arról, hogy ellenzékként mit tudnak tenni a bűnözés ellen, Czeglédi Jánossal, a Jobbik fővárosi képviselőjével beszélgettünk.

Czeglédi JánosAz Ön javaslatára jött létre a fővárosban a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság, melynek alelnöke lett. Miért volt szükség erre a bizottságra?

A magyar főváros egyben az egész ország tükörképe is annak előnyeivel és hátrányaival együtt. Noha súlyponti eltérések lehetnek, a világvárosi miliőhöz sajnálatos módon hozzátartozik a bűnözés is, és a multikulturális hatásoknak is köszönhetően a tendencia a fővárosunkban erősödött. Ezért gondoltam úgy, hogy az adófizetőknek és a budapestieknek könnyebbséget jelent, ha a milliárdokat nem a bűnözők elfogására és felkutatására, hanem a nemkívánatos folyamatok megelőzésére, a lakosság felvilágosítására és az élhető Budapest projekt megvalósítására használjuk fel. Ehhez jelent nagy segítséget az általam létrehívott szakmai testület.

Közel egy éve működik a bizottság. Milyen eredményeket tudnak felmutatni?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy míg egy csúcsbűnöző, vagy bűnözői csoportok elfogása látványos, a fősodratú média ingerküszöbét elérő hír, addig a bűzözés ellen csendben, háttérben munkálkodókat nem kíséri hasonló médiafigyelem. A lakosság felvilágosítása, a különböző bűncselekményformák visszaszorítása, az importbűnözők elleni fellépés, a deviáns közterületi magatartásformák és a bűnözőcsoportok közötti kapcsolatok feltérképezése, a szélhámosokkal és a trükkösökkel szembeni egészséges állampolgári gyanakvás elültetése miatt szükség van a bizottságunk munkájára. A visszajelzések megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk, mert tabumentesen beszélünk a kérdésekről és adunk rájuk markáns megoldást.

Az ELTE nem olyan rég megjelent felmérése alapján a fővárosiak szerint mégis egyre rosszabb a közbiztonság Budapesten. Hogyan értékeli ezt?

Sajnálatos módon napjaink egyik legégetőbb kérdése, a cigánybűnözés nagy erővel tombol már a fővárosban is, és nemcsak a „szegényebb” városrészekben, vagy a cigányság bűnöző rétege által megfertőzött kerületekben, hanem már a szűz területnek számító Budán is. A budapesti éjszakai élet maga után hozzá a fiatalokkal kapcsolatos bűncselekményeket, a drogfogyasztástól a garázda jellegű viselkedésekig, és pont a multikulturális berendezkedésnek köszönhetően ezekre a fiatalokra hazai és bűnözői csoportok is vadásznak rablási szándékkal. Budapesten sok az idős, valaha jobb körülmények között élt ember, akik szintén potenciális áldozatai lehetnek a bűnözők széles rétegeinek, a csalóktól a kegyetlen rablógyilkosokig.

Mi jelenti a legnagyobb problémát a fővárosban a biztonság tekintetében? Ugyanazok a bűncselekmények vannak többségben, mint vidéken?

A cigánybűnözés, a garázda jellegű bűncselekmények, a betöréses lopások, rablások és sajnálatos módon az emberölések számának növekedése adhat okot aggodalomra, és állítja bizottságunkat is újabb kihívások elé. A fehérgalléros bűnözés is jelen van a fővárosban, a bukott szociálliberális városvezetés egyes prominensei is sokat tettek azért, hogy ez a bűncselekményforma a fővárosban megjelenhessen, viszont ezek az esetek csak a politikával foglalkozó emberek ingerküszöbét érik el, az átlagember saját magát, családját, ingatlanját és ingóságait szeretné biztonságban tudni.


Nemrég megjelent Magyarország bűnügyi térképe a rendőrség honlapján, melyen Budapest elég rosszul szerepel. Ön szerint mi ennek az oka?

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy Budapest nemcsak a külföldi turisták, kulturális és gasztronómiai élményre vágyók kedvelt célpontja, hanem a beköltöző magyarországi és idegenből érkezett bűnözőké is. Sajnos a bűn mindig megelőzi a bűnüldözést, és ez Budapest esetében is igaz. Hiába számolja fel a rendőrség a különböző csoportosulásokat, azok megfelelő utánpótlással „újratermelődnek”. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül viszont azt a tényt sem, hogy a liberális jogvédők, bűnözőmosdató szervezetek nagyon sokat tesznek azért, hogy a rendőrség elbizonytalanodjon, és sok esetben ne merjen lecsapni az elkövetőkre a törvény teljes szigorával.

Milyen intézkedéseket tartana fontosnak a közbiztonság javításáért Budapesten?

Elsősorban a beköltöző és az importbűnözők szigorú szankcionálását, a bűnözéstől fertőzött kerületek rendőri ellenőrzésének további erősítését, az éjszakai élet és annak járulékos következményeinek látható rendőrséggel történő kezelését, a zsebtolvajlás, az utcai bűnözés hatásosabb megelőzését, és ehhez kapcsolódóan olyan törvényi szabályozásokat, amelyek elrettentő például szolgálhatnak a nem egyszer generációk óta bűnözésből élő csoportok számára.

Ellenzékként mit tudnak tenni ezek érdekében?

Minden gondolkodó magyar előtt nyilvánvaló, a hazai és külföldi „jogvédőktől”, szervezetektől rettegő kormány ezen a területen is leginkább csak a szájkaratés megoldásaival próbál látszateredményeket felmutatni. Ki kell mondanunk azt is, hogy Budapesten is jelen van, sőt erősödik a cigánybűnözés. Ellenzékként folyamatosan figyelmeztetjük a főváros vezetését és a kormányt is arra, hogy a tessék-lássék megoldásokkal, bűnözőmosdatásokkal és a jogvédőktől való rettegéssel csak a társadalmi árkokat mélyítik, és a bűnözőket szolgálják a békére, nyugalomra és biztonságra vágyó többséggel szemben.

SV

alfahir.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az alfahir.hu Facebook-oldalát is!

FRISS HÍREK