A Vereckei Emlékmű lerombolását tervezik ukrán szélsőségesek

Bevezető: 
<p>A Szvoboda képviselője arra kérte párttársait, hogy gyűjtsenek pénzt, és segítsenek a kárpátaljaiaknak lerombolni „a sovinizmusnak ezt az emlékművét".</p>
Cikk Front kép - 280x185: 

A magyarellenes ukrán Szvoboda párt Lviv megyei tanácsi képviselője beadványt terjesztett a képviselőtestület elé, amelyben követeli a Vereckei-hágón emelt honfoglalási emlékmű lebontását.

A hírről szombaton a galinfo.com.ua hírportálra hivatkozva a Kárpátinfo.net számolt be. Osztap Sztahiv szerint „a Vereckei-hágón, Lviv és Kárpátalja megyék határán áll a magyar soviniszták által felállított emlékjel, ami megengedhetetlen”. A képviselő azt is közölte, a kárpátaljaiaknak nincsen pénze, hogy felszámolják az emlékművet, ezért arra kérte lembergi képviselőtársait, hogy gyűjtsenek pénzt (sic!), és segítsenek a kárpátaljaiaknak lerombolni „a sovinizmusnak ezt az emlékművét, melyet illegálisan és engedélyek nélkül állítottak fel, és amely megosztja Ukrajnát”.

kép

A rendszeresen megrongált emlékmű

Nem lehet félvállról venni

A képviselő beadványában azt is nehezményezte, hogy „a magyarok erre a helyre hordják turistáikat, és azt mondják nekik, hogy ez itt az ő etnikai területük”. A Kárpátinfo portál emlékeztet, hogy a Szvoboda a legutóbbi önkormányzati választásokon többséget szerzett a Lviv Megyei Tanácsban, és bár az emlékmű a szomszédos megyében fekszik, a magyarellenes támadást komolyan kell venni.

A hírportál felidézi, hogy a honfoglalási emlékjel Matl Péter munkácsi szobrászművész alkotása. Hét egymáson álló tömbből áll, melyek a hét honfoglaló törzset és egységüket, egybeforrottságukat jelképezik, alul középen egy kereszttel ékesített oltárkő áll. A szobrász nyilván tisztában volt azzal, hogy alkotása az ukrán nacionalisták támadásainak kereszttüzében áll majd, ezért nincsenek rajta magyar feliratok, magyar címer.

Emlékműgyalázás és történelemhamisítás

Ennek ellenére az emlékművet már számtalanszor rongálták, gyalázták meg. Többször öntötték le festékkel, próbálták csákányokkal, kalapácsokkal megrongálni, felgyújtani, az emlékjel azonban állja ellenségeinek becstelen rohamait.

Elfogult ukrán nacionalista történészek megkísérlik meghamisítani a történelmet, azt állítják, hogy a Vereckei-hágón 1939-ben a kérészéletű Pidkarpatszka Rusz miniállam bukása után a magyarok és a lengyelek ezen a helyen több mint 600 szicsgárdistát végeztek ki. Ezt azonban soha senki nem tudta hiteles tényekkel bizonyítani, az elméletet hangoztató Roman Oficinszkij történészt pedig nemrég kenőpénz elfogadása vádjával letartóztatták és büntetőeljárást kezdeményeztek ellene.

karpatinfo.net - alfahir.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az alfahir.hu Facebook-oldalát is!

FRISS HÍREK