Az USA lopott orosz történelmi dokumentumokat adott vissza

Bevezető: 

Az Egyesült Államok pénteken visszaadott Oroszországnak 21 eredeti történelmi dokumentumot, amelyeket orosz levéltárakból loptak el, és később az orosz kulturális örökség védelm

Az Egyesült Államok pénteken visszaadott Oroszországnak 21 eredeti történelmi dokumentumot, amelyeket orosz levéltárakból loptak el, és később az orosz kulturális örökség védelmével foglalkozó állami hivatal (Roszohrankulturi) talált meg az Egyesült Államokban. Az átadási ünnepséget a washingtoni orosz nagykövetségen rendezték.

Az iratok között vannak orosz cárok - köztük Nagy Katalin és II. Miklós - rendeletei, amelyeket 1994-ben a szentpétervári Orosz Állami Történeti Levéltárból lopott el orosz antikváriumi szakemberek egy csoportja. De vannak köztük dokumentumok a szovjet korszakból is, például szovjet hadvezérek - ezen belül Vaszilij Bljuher és Georgij Zsukov marsallok - parancsai, amelyek az új évezred első éveiben tűntek el a moszkvai Orosz Állami Katonai Levéltárból.

A dokumentumokra a Roszohrankulturi amerikai árveréseken bukkant rá, és az amerikai hatóságok segítségével foglaltatta le őket. Az Egyesült Államok korábban több ízben juttatott vissza Oroszországnak különféle múzeumi és levéltári történelmi relikviákat, köztük a Cári Ermitázs Képtárának Katalógusát, amelyet Szentpéterváron adtak ki 1889-ben, valamint az 1917-es Forradalmi Katonatanács jegyzőkönyvét Lev Trockij aláírásával.

MTI - barikad.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az alfahir.hu Facebook-oldalát is!

FRISS HÍREK