120 éves időkapszulára bukkantak az eleki templom kupolájában

120 éves időkapszulára bukkantak az eleki templom kupolájában

A békési település katolikus templomából egy 122 esztendeje kelt levél is előkerült.

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában a Békés vármegyei Eleken - írja a BEOL. "Dicsértessék a Jézus Krisztus!" - így köszöntötte az utókort Kramp János eleki esperes-plébános az időkapszulába rejtett, 1901-ben írt levélben.

Felidézték, Kramp János 1888 és 1913 között szolgált Eleken, regnálása alatt valósult meg a katolikus templom bővítése 1901 és 1906 között. Erre azért volt szükség, mert a templom statikailag rossz állapotba került, az esperes-plébános pedig úgy gondolta, hogy az akkor tízezer fős Eleknek szüksége van egy nagyobb templomra, ezért kereszthajóval bővítették ki, a boltívét pedig teljesen újraépítették.

Ekkor helyezték a kupolába, azon belül is a kereszt alatt található gömbbe a most előkerült időkapszulát.

Kramp János az időkapszulába rejtett üzenetben azt írta, hogy

a kapszulát rejtő rézgolyó és kereszt 1904. október 19-én került a helyére gróf Wenckheim Frigyes, gróf Wenckheim Géza és gróf Wenckheim Dénes, az Eleki Római Katolikus Egyház kegyurai költségén.

Ugyanezen személyek készíttették a toronytetőt, amit rézlemezekkel fedettek le, és a templom egyéb részeit is javíttatták.

Az eleki Sarlós Boldogasszony-templom felújítása október végén kezdődött el az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságtól kapott 120 millió forintos forrásból. A támogatásból elvégzik a templom rézkupolájának részben a restaurálását, részben új lemezekkel való fedését - e munkálatok közben bukkantak az időkapszulára. A kupolát még idén szeretnék visszahelyezni, tavasszal a homlokzat renoválásával folytatódnak a munkák.

Szelezsán György (független) polgármester az MTI-nek elmondta, hosszú távú terveik között szerepel egy interaktív látogatóközpont és kilátó kialakítása a templom toronytestében és a tetőtérben. Ott helyeznék majd el a levelet, valamint bemutatnák Elek újratelepítése utáni és a templom 300 éves történelmét. Addig

a levél eredeti példányát a plébániában helyezik el; de másolatai a város több pontján is láthatók lesznek.

A városvezető hozzátette, a felújított kupolába ők is szeretnének időkapszulát elhelyezni. Egyrészt beletennék a most megtalált levél másolatát, másrészt megfogalmaznák gondolataikat arról, hogyan élnek és mit gondolnak az elekiek a 2020-as években. A toronysüveg leemelését nagyon sok helyi lakos kísérte figyelemmel, akkor elindult egy aláírásgyűjtés is. Közlése szerint

máris több száz név szerepel a papíron, azt is elhelyezik majd az új időkapszulában.

Közel 300 évvel ezelőtt, 1724-ben Frankföldről érkezett német frankok telepítették újra a törökdúlás után elnéptelenedett Eleket, ők rakták le a templom alapjait 1796-ban. Az 1900-as évek elején kapta meg mai formáját, akkor nőtt "katedrális méretűvé", négyszázról 900 férőhelyesre. Egyedülálló abból a szempontból, hogy a födémszerkezetének nagy része betonból készült, amely az 1901-es bővítési munkák idején a legmodernebb építési anyagnak számított. Ez jelenleg Békés vármegye második legnagyobb temploma.

(Címlapkép: Az eleki Sarlós Boldogasszony-templom kupola nélkül - Facebook)