120 fölé emelkedett az olaszországi földrengés áldozatainak száma

De ez a szám sajnos még emelkedhet.

Renzi  közölte: a legfrissebb adatok szerint legalább 120 ember meghalt, 368-an megsérültek, és több százan eltűntek a Közép-Olaszországot szerda hajnalban ért földrengésben.

A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földmozgás a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche régióban okozta. Amatrice településen 35-en, Accumoli városkában 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenség miatt Arquata és Pescara del Tronto területén is többen meghaltak.

Korábban ANSA olasz hírügynökség még hetvenhárom áldozatról tudosított, délutáni tájékoztatásuk szerint a földrengésben legkevesebb 81 ember megsérült, köztük heten válságos állapotban vannak.

Immacolata Postiglione, az olasz polgári védelem egyik osztályvezetője a halálos áldozatok számára utalva korábban azt mondta, továbbra is sokan vannak a romok alatt, és magas az eltűntek száma is,

"tehát sajnálatos módon ez a szám tovább emelkedhet".

A mentési munkálatok folytatódnak, ennek eredményessége érdekében az olasz hadsereget is bevetették. A hegyvidéki térségben azonban néhány települést csupán nagy nehézségek árán érnek el a mentőszolgálatok.

A halálos áldozatok között számos kiskorút regisztráltak. Az összeomlott házak alól néhány gyermeket sikerült kimenteni, közülük többen a kórházban haltak bele súlyos sérüléseikbe.

Amatrice és Accumoli területén sátrakat állítanak fel a fedél nélkül maradottak számára. Az első becslések szerint több ezren veszítették el a tetőt fejük fölül. Stefano Petrucci, Accumoli polgármestere azt mondta, egyedül ezen a településen 2500 embert érint ez a probléma. Közülük mintegy kétezren turistaként látogattak Accumoliba. Petrucci azt mondta, hogy a településen jelenleg egyetlen ház sem alkalmas a lakhatásra.

"Sátorvárost kell felállítanunk az egész lakosságnak"

- tette hozzá.

Amatrice - megszűnt létezni...

Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott, heti általános audienciájának kezdetén azt mondta, alig talál szavakat arra, hogy a földrengés miatti mély fájdalmát kifejezze.

"Nagyon mélyen lesújtottak Amatrice polgármesterének szavai, miszerint az egész település megszűnt létezni, és az a tudat, hogy az áldozatok között gyerekek is vannak"

- tette hozzá.

A Rómától Nápolyig érezhető, szerdán hajnali fél négy körül lezajlott földrengést több utórengés követte.

Olaszország két törésvonalon fekszik, így Európa szeizmikusan egyik legaktívabb országának számít. A legutóbbi nagy földrengés 2009-ben volt és L'Aquila városát sújtotta, több mint 300 ember halálát okozva.