180 millát bukhat a sikkasztó

Az évszázad sikkasztójából az évszázad balekja lehet D. Jánosból. .

A férfi 2009 szeptemberé­ben 565 millió forinttal távozott a Brink's pénzszállító cég telephelyéről, ahol dolgozott. Társa italába altatót kevert, a pénz helyébe pedig téglákat tett. Később lebukott, és le is csukták. A mellékbüntetéssel együtt 2016 év végén szabadulhat. Zsákmányát nem találták meg, valószínűleg elrejtette valahol. János türelmesen vár a kóterben, mert tudja: ha a rácsok megnyílnak, gazdag emberként távozhat. Csakhogy közben történt valami, ami alaposan keresztülhúzza a számításait.

A címletjegyzék tanúsága szerint a zsákmányból 184 millió forint tízezresekből áll. Régi tízezresekből, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan cserél le újakra. Mire emberünk szabadul, valószínűleg forgalomképtelenné nyilvánítják majd a korábbi bankjegyeket. Persze a postán és a bankokban beválthatja őket még három évig. Ehhez azonban naponta 170 ezer forintot kellene beváltania, az pedig meglehetősen feltűnő volna.

Miután egyszer már leülte a büntetését, még egyszer ugyanazért a bűncselekményért már nem csukhatják le, viszont a lopott pénz így is visszajárna. Úgyhogy János kénytelen lesz jövő év végétől 184 millióval kevesebb, mindössze 381 millióból elkezdeni szabad életét. Sokan azért még ennyiért is boldogan vállalnák a pár év sittet.