20 év mérlege: Nem élhették meg a magyarok az EU-tagság minden előnyét, ezért a kormánypolitika felelős

20 év mérlege: Nem élhették meg a magyarok az EU-tagság minden előnyét, ezért a kormánypolitika felelős

Magyarország ma húsz éve csatlakozott az Európai Unióhoz. A tagság előnyeiről, az elvesztegetett lehetőségekről és a júniusi EP-választások jelentőségéről kérdeztük Róna Pétert, a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetőjét és Gyöngyösi Mártont, a konzervatív párt elnökét.

Két évtizede május elsején vált Magyarország hivatalosan az Európai Unió tagjává. Róna Péter közgazdászprofesszornak, a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetőjének véleménye szerint az a tény, hogy húsz évvel ezelőtt a tíz új tagállam csatlakozhatott az Európai Unióhoz, az óriási siker.

„Hatalmas fejlődésen ment át ennek köszönhetően is a közép-kelet európai térség. Még akkor is igaz ez a kijelentés, hogyha most mérleget vonunk, és sajnos kijelenthetjük, hogy az akkor csatlakozók közül Magyarország teljesített az egyik legrosszabbul. Pedig hazánk kapta az egy főre jutó arányban az egyik legmagasabb támogatást a nemzetközösségtől”

– jelentette ki az Alfahírnek Róna Péter.

Az oxfordi professzor szerint a jelenlegi helyzet egyik fő, de nem kizárólagos oka a Fidesz politikája. Véleménye szerint három fő probléma is van.

„Magyarországnak nincs hivatalos alkotmánya és közjogi rendszere. Az adórendszerünk sem támogatja a fejlődés folyamatait. Emellett pedig az uniós források nagyon sok esetben nem a megfelelő helyekre jutnak, hanem különböző trükkökön keresztül folynak el. Ha csak ezt a három okot nézem, már érthető, miért tart ott Magyarország, ahol tart az uniós tagállamok rangsorában”

– vont mérleget a Jobbik EP-listavezetője.

Gyöngyösi: Az EU-s tagságunk a tét

„Az európai uniós csatlakozásunk az egyik kiemelt jelentőségű esemény volt hazánk történelmében. Ám ahogy a csatlakozásunkat követő húsz év is jól mutatja, az uniós tagsággal lehet élni és lehet visszaélni is”

– nyilatkozta megkeresésünkre Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, európai parlamenti képviselője.

„Sajnálom, hogy az a valódi uniós állampolgári életérzés nem adatott meg a magyar embereknek. Ugyanis azt a felhőtlen érzést nem tapasztalhatták meg, mint sok tagállam állampolgárai. Ez pedig az elmúlt húsz év kormányzati politikájának bűne, az elmúlt tizennégy év pedig még hazánk tagállami megítélésén is sokat rombolt az európai nemzetközösségben”

– tette hozzá a párt vezetője, bírálva a Gyurcsány-érát és az Orbán-rendszert is.

Gyöngyösi Márton leszögezte, hogy sorsdöntő választás jön június 9-én, az uniós tagságunk a tét. Majd elmondta, hogy pont azért indítja pártjuk Róna Péter oxfordi professzort az EP-választáson, mert nem percemberekben és politikai kalandorokban hisznek, hanem a szaktudásban, amellyel véleménye szerint hazánkat a legkiválóbban képviselheti majd a Jobbik támogatta, ugyanakkor pártfüggetlen listavezetőjük az Európai Parlamentben.

Merre tovább, Európai Unió?

Ezzel a címmel rendeztek kilencpárti vitát, melyen többek mellett Róna Péter is kifejtette álláspontját a kérdéskörben. A Civil Sugárút rendezvénye az Eötvös 10 Művelődési Házban zajlott.

A Fidesz-KDNP-n és a Tisza párton kívül, akiknek képviselői nem jelentek meg a rendezvényen, a Jobbik-Konzervatívok, a DK, az LMP, az MKKP, a 2RK, az MMM és a Momentum képviselői és jelöltjei vitáztak az Európai Unió jövőjéről, a legnagyobb kihívásokról, valamint bemutatták pártjaik programját.

A húsz éves jubileum alkalmából tartott vitát az N1TV élőben közvetítette, és itt vissza is nézheti:

(Címlapkép és fotó: Róna Péter vitapartnereivel - Béli Balázs/Alfahír)