200 milliárdos csalás a Quaestornál?

Öncsődöt jelentett hétfőn a Quaestor Financial Hrurira Kft., akik a Buda-Cash-botrányra hivatkoznak. Az MNB viszont  200 milliárdos csalásra gyanakszik.

Az MNB szerint a cég 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki, amellett, hogy szabályosan 60 milliárd forint értékben adott el. A cégnél hétfőn kezdtek előrehozott cégvizsgálatot, a Quaestor ezért próbálkozott megelőző csapással: közleményben jelentettek öncsődöt, mondván, a Buda-Cash ügy miatt nagy a pánik a piacon, és bajba kerültek, állami segítséget várnak.

Csakhogy a cégnél vélhetően szintén több százmilliárdos csalásokat követtek el, amin a közlemény nem segített. A Quaestor az elmúlt években 60 milliárdos értékben bocsátott ki kötvényeket, az MNB szakemberei azonban találtak még 150 milliárdnyi fiktív kötvényt is, amit a felügyelet tudta nélkül bocsátottak ki.

Így azonban már egészen másként fest a helyzet: A Questor-vezető Tarsoly Csaba hiába ápol jó kapcsolatot a Fidesszel, állami segítségre aligha számíthat, sőt, igencsak nagy bajba került. Nehéz helyzetbe került a Fidesz is, akik a Buda-Cash ügyét próbálták a szocialistákra tolni, ebben az esetben viszont inkább ők kötődnek a botrányba keveredett céghez.

Korábban írtuk:

Öncsődöt jelentett hétfőn a Quaestor Financial Hrurira Kft. Indoklása szerint a Buda-Cash-botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését, a kialakult pánik során ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték.

A Quaestor hangsúlyozta: a csődeljárás technikai döntés, a cégcsoportnak van vagyona és jövőértékű vagyona, abból minden ügyfél a pénzéhez juthat. A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassák - írták.

A Quaestor Csoportot a budapesti székhelyű Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. mint anyavállalat valamint annak tagvállalatai és projektcégei alkotják. 

A Quaestor Financial Hrurira Kft. 2013-as e-beszámolója szerint 2007-ben alakult meghatározott cél - kötvénykibocsátás - elérésére. A kötvénykibocsátással összegyűjtött tőkét a Quaestor Csoport egyes tagvállalatainak kölcsönzi tovább a cég a csoport hosszú távú üzleti terveinek finanszírozására. A cég egyszemélyes tulajdonosa 2013 végén a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. volt.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. saját tőkéje 2013 végén 12,2 millió forint, jegyzett tőkéje 10 millió forint volt. Mérlegfőösszege 2013 végén 47,222 milliárd forintot tett ki, a kötvénykibocsátásból eredő tartozások ezen belül 44,517 milliárd forintot. A cég 2013-ban 9,7 millió forint adózás előtti nyereséget könyvelt el, adózott nyeresége 451 ezer forint volt.  

A Quaestor Financial Hrurira Kft. 2014-ben 70 milliárd forint keretösszegű kibocsátási programot indított. A "Quaestor Kötvényprogram 2014-2015" elnevezésű kötvénykibocsátási programjához készített alaptájékoztatók és hirdetmény közzétételét 2014. november 20-án engedélyezte a Magyar Nemzeti Bank.

Foci, stadion és jó politikai kapcsolatok

A Quaestor csoport vezetője Tarsoly Csaba, aki közismerten jó viszont ápol több fideszes politikussal, köztük Szijjártó Péterrel, így nem lenne meglepő, ha a cég megkapná az állami segítséget. Tarsoly a Győri ETO tulajdonosaként a labdarúgásban is hosszú ideje szerepet vállal, ami szintén jó pont lehet nála a kormánynál.

Az üzletember politikai kapcsolatai kiterjedtek. A Quaesteor-csoport 2001-ben, a Fidesz kormányzása alatt a Rábától vásárolta meg az ETO-t, valamint a stadiont, ezzel együtt az azt övező 17 hektáros területek tulajdonjogát. Az adásvétel után a Népszabadság terjedelmes cikket közölt az üzletről, melyben azt sejtették, hogy a Rába gyár a magyar hadiipar technikai korszerűsítésére kiírt pályázatot akarta megnyerni az akkori kormánytól, és ezért cserébe tett szívességet a kormányközeli Quaestornak.

Később Tarsoly viszont az MSZP-kormány idején intézte el, hogy az ETO Park felépítéséhez a Magyar Fejlesztési Bank 16,9 milliárdos állami kezességvállalást adjon neki, ám miután problémák adódtak, a második Fidesz-kormány sem piszkálta túlságosan. Az MFB vezetése 2010-ben, a kormányváltás után ugyanis feljelentést tett a győri stadionrekonstrukció miatt, de a vizsgálat azóta sem folyt. A Quaestort egyébként több sajtóorgánum is Fidesz-közeli cégként tartja számon.

Felfüggeszti az engedélyt az MNB

A legfrissebb hírek szerint részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez.

A KKM szerződést bont

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
Mint írták, a Quaestor csoport hétfő esti bejelentése nyomán a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.