Tudta? "Magyarország szerelmes az olimpiába"

Minden olimpiai helyszínt felépítünk és pályázunk 2028-ra, vagy 2032-re.

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai projekt vezetője az Insidethegames.com-nak adott interjújában azt mondta: hiába vonta vissza a főváros a 24-es játékok megrendezésére benyújtott pályázatát, minden tervezett beruházást megvalósítanak, hogy 2028-ra vagy 2032-re pályázzanak.

A kormány megerősítette, miután visszavontuk a pályázatot, hogy minden tervezett épület elkészül ennek ellenére is. Mindig is azt mondtuk, hogy megcsináljuk. Mindez azt jelenti, a 2024-es projekt releváns lehet 2028-ban vagy 2032-ben - idézték Fürjest, aki ódákat zengett Budapest és a játékok kapcsolatáról.

"Budapest biztosan újraindul az olimpiáért, ez egy 120 éves álom. Magyarország szerelmes az olimpiába."

Korrigáltak

Miután Fürjes nyilatkozata körbeturnézott a sajtóban, az olimpiai projekt vezetője az MTI-nek eljuttatott közleményében már korrigált: 

"Nincs napirenden a kérdés, hogy Budapest pályázzon a 2028-as vagy 2032-es nyári olimpiára, előkészítés sem zajlik ebben az ügyben. A kormány a korábban elmondottaknak megfelelően több, az olimpiától függetlenül szükséges sportlétesítmény építését tervezi, e tervek megvalósítását többször is megerősítette"

- szögezte le, majd úgy folytatta:

"Amennyiben a 120 éves magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az minimális költséggel járna a sportlétesítmények tekintetében".

A tervezett beruházások között szerepel a Duna-partra megálmodott Olimpiai Stadion, amelyben a hazai atlétikai szövetség javaslatára 2023-ban világbajnokságot rendeznének. Ezzel összefüggésben Fürjes már folytatott is megbeszélést Sebastian Coe-val, a nemzetközi sportági szövetség elnökével (IAAF) az aarhusi SportAccord konferencián. Atlétikában - Coe kezdeményezésére - a közelmúltban eltörölték a hivatalos pályázati eljárást, helyette az IAAF előzetes egyeztetéseket követően bejelenti a rendezőt. Az idei atlétikai vb Londonban, a 2019-es Dohában, a 2021-es pedig az egyesült államokbeli Eugene-ben lesz.