20 tonna liszt indult Kárpátaljára

Elindult az utolsó lisztadományt szállító kamion kedden a tavalyi Magyarok kenyere program keretében.

Kiemelték: a lisztet eredetileg a Kárpátaljai Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon 70 leánygyermekének szánták, de mivel "a kárpátaljai ínség példátlan összefogással kovácsolja össze a rászorulókat", a 20 tonna magyar lisztből nemcsak ők maguk, hanem 8 további kárpátaljai magyar intézmény is részesül.
 
A jótékonysági program ennek köszönhetően több mint 1000, főként magyar ajkú gyermek étkezéséhez járul hozzá – hangsúlyozták. Utaltak rá, hogy a 2014. évi Magyarok kenyere program többi lisztadományát már tavaly átadták: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 80, a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület 24 tonna, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ 6,5 tonna lisztet kapott. A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Magyarok kenyere 2011-ben indult Pécsről Korinek László jogászprofesszor ötlete nyomán.
 
A kezdeményezés keretében az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött búzát ünnepélyesen összeöntik, lisztet készítenek belőle, s azt rászorulóknak juttatják el. Évek óta ebből a lisztből sütik az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret és azt a több ezer cipót is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet értékesít, hogy a befolyt összegből gyermekek étkeztetését segíthesse.
 
A jótékonysági akció
 
  • első évében 10,
  • 2012-ben 25,
  • 2013-ban 100,
  • 2014-ben pedig a várakozásokat messzemenően meghaladva, 200 tonna
 
búzát sikerült összegyűjteni.