228 millió forintos közpénztámogatással forgatnak filmet Ákosról

228 millió forintos közpénztámogatással forgatnak filmet Ákosról

Orbán Viktor egyik kedvenc előadójával nemsokára már nem csak állami támogatással megrendezett koncertjein találkozhatunk, hanem a filmvásznon is. A Nemzeti Filmintézet úgy döntött, közel 230 millió adóforintunkkal támogatja a projektet.

Ember maradj: Ákos címmel készül „fikciós visszatekintésként” is jellemzett dokumentumfilm Kovács Ákos Fidesz-közeli popénekesről. A végére kiderül, sikerült-e neki. 2025-ig kell várnunk, hogy megtudjuk.

A Nemzeti Filmintézet nevű pártállami szervezet a dunaszerdahelyi focicsapat, a DAC története mellett „a magyar kulturális élet meghatározó és kiemelkedő népszerűségű Kossuth-díjas előadóművészéről, Ákosról” készíttet filmet

Ember maradj: Ákos címmel a Filmintézet 228,515 millió forintos támogatásával, Kriskó László forgatókönyvéből és rendezésében készül dokumentumfilm Ákosról

– írta az NFI a bejelentésről szóló cikkében. Hangsúlyozták: az alkotók célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt „az embert is bemutassák, az álmodozót, a kreátort, akinek sorai, dalai még azoknak a lelkébe is beleégtek, akik kevésbé szeretik” – hát igen...

Úgy fogalmaznak, hogy „a portréfilm részben fikciós visszatekintés lesz”. Ez mit jelent? Hogy lesznek benne hazugságok is? Például a Bonanza Banzaiból való kiválásának a körülményeit dokumentarista vagy fikciós módon fogják inkább bemutatni?

Még legalább egy évet kell várnunk, hogy megtudjuk, mire költötték a pénzünket.

Az NFI azt ígéri, hogy a film bemutatja Ákosunk gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is, de leginkább Ákos szólókarrierjéről fog szólni, mely „minden mozzanatával azt mutatja, hogy az előadóművész-dalszerző-költő egy rendkívül összetett személyiség”. Az írás úgy vélekedik, hogy az Ákost nem kedvelők is ezzel az összetett személyiséggel nem tudtak mit kezdeni, elutasításuk a művész „egyéniségéből és határozott, sokszor karcos véleményformálásából adódik”.

Az állami pénzből készülő kurzusfilm nem titkolt célja, hogy példát mutasson „a ma felnövő generációknak”. 2025-ben kiderül, hogy milyen példát.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)