318 millió forintos mutyi a „fogászati turizmusban”?

Az ellenzéki országgyűlési képviselő emlékeztetett: a kormányzat 2011 körül kiemelt célként kezelte a fogászati turizmus fellendítését, a koncepció kidolgozására "Orbán Viktor fogorvosa", Bátorfi Béla, illetve a hozzá csatolódó cégek kaptak felkérést, és alakították ki az Orvosi Turizmus Irodát, az OTI Zrt.-t, amelynek tulajdonosa - cégen keresztül - maga Bátorfi Béla.

Hozzátette: ez a céghálózat dolgozott ki egy fejlesztési programot, amelyre pályázni lehetett, azért, hogy mintegy ötezer új munkahelyet hozzanak létre és az egyébként jó helyzetben lévő magyar fogászati turizmust világszinten is vezetővé tegyék.

A pályázatért hozhattak létre cégeket

A jobbikos politikus szerint ezen a pályázaton feltűnt tizenegy "igen gyanús cég", amelyek pár héten belül alakultak meg, egy budapesti II. kerületi ingatlanba vannak bejegyezve, és közös az ügyvezetőjük. Úgy fogalmazott: a cégek összesen 318 millió forint pályázati pénzt nyertek el. A párt azt feltételezi, hogy a vállalkozások érdemi tevékenységet nem végeznek a II. kerületi helyszínen, és a közös ügyvezető is inkább a pályázatnál felmerülő "furcsa egybeeséseket" erősíti meg.

Hozzátette: kérdés, hogy milyen szerepe lehetett mindebben a Bátorfi Béla érdekeltségéhez tartozó OTI Zrt.-nek, mivel ettől a cégtől vásárolhattak innovációs szolgáltatásokat a pályázók, tehát a pénz "javarészt visszakerült Bátorfi Béla gazdasági üzletkörébe".

Már megint offshore

A jobbikos képviselő jelezte: Bátorfi Béla "offshore-gyanúba keveredik", hiszen egy, az ő tulajdonában álló gazdasági társaságban tag egy Seychelles-szigeteken bejegyzett offshore vállalkozás is. Közölte: jól látszik, hogy bár a kormány kimondta, nem támogatja az offshore-cégeket, "minden jel arra mutat", hogy Orbán Viktor bizalmas köréhez fűződnek offshore ügyletek.

Lukács László szerint tisztáznia kell az NGM-nek, hogy Bátorfi Bélának milyen szerepe volt a "gyanús pályázatban".