70 éves a bikini

Mármint nem az együttes, hanem a ruhadarab! Épp 70 éve annak ugyanis, hogy Micheline Bernardini, a híres táncosnő végigsétált a kifutón az akkor sok port kavaró csöppnyi ruhadarabban.

Az ekkoriban divatos fürdőruha egyberészes volt, amely esetleg a vállat is fedte, alul kis nadrágszerű fazonnal. De az, hogy a nők a teljes hasukat is megvillantsák más férfiak előtt, még messze nem volt bevett szokás. 
 
A bikini berobbanásának is voltak természetesen előkészületei: a kétrészes, de még alul magas derekú, nadrágfazonú fürdőruha. Ezt már az 1930-as években is láthattuk hírességeken. 
 
 
De ezt az új fazonú kétrészes ruhadarabot (ahogy némely akkori honlapokon félig magyarul emlegetik: „itsy bitsy two-piece”) egy autómérnök találta fel: Louis Réard.
 
 
Amikor az akkor „atom”-nak nevezett új fürdőruhadivatot meg akarták mutatni a nézőközönségnek, egyik modell sem akarta vállalni a megbotránkoztatóan sokat mutató ruhadarabot. Végül, amikor eljött a nagy nap, a Casino de Paris vetkőző táncosnőjét kértek fel a feladatra.
 
A bemutató után az akkor 18 éves táncosnő szerelmeslevelek és házassági ajánlatok tízezreit kapta, a férfiak annyira megvadultak az akkor teljesen szokatlan látványtól. (Kis aktuálpolitikai kitekintés: Csodálkozunk hát, hogy a teljesen elfátyolozott testű nők környezetéből érkező különféle nációk férfiai bámuló pillantásokkal, odaszólásokkal, illetve szélsőséges esetben testi közeledéssel – hogy szofisztikáltan fejezzük ki magunkat – traktálják a lengébb ruhadarabokat hordó európai nőket? A házassági ajánlatok és szerelmes levelek sajnos ezesetben elmaradnak…)
 
Az első bemutatott bikini újságpapírmintás volt, nevét a kísérleti atombombák robbantásáról kapta a tervezőtől (a Bikini Korallzátony közelében). A ruhadarab kevesebb mint 2 dm2 anyagból készült. A Piscine Monitor nevű népszerű uszodában megrendezett bemutatója után több országban betiltották viselését (meglepően közöttük volt a mára sokak számára igencsak szabadosnak gondolt Spanyolország is.)
 
A francia táncosnő a bikini első viselőjeként beleírta magát a fürdőruha-történelembe. Végül egy amerikai katonához ment feleségül, és az Egyesült Államokban színésznőként dolgozott tovább 1970-ig. 
 
 
Marilyn Monroe 1947-ben persze rögtön felpróbálta az új modellt, épp egy magyar fotográfus kapta lencsevégre: Willinger László. (Nahát, mi mindenhol ott vagyunk?) 
 
 
Azonban ekkor még nem terjedt el igazán széles körben a bikini viselése. Fellendítéséhez jó pár film divatformáló hatása és a hippi-mozgalom is kellett. 1956-ban Roger Vadim „És Isten megteremté a nőt” című filmjében Brigitte Bardot színésznő viselte, ezzel sokat téve széles körű elfogadásáért. Végül igazán divatossá csak a 70-es években vált.