A "demográfiai tél" megállítását sürgette Ferenc pápa és Giorgia Meloni

A "demográfiai tél" megállítását sürgette Ferenc pápa és Giorgia Meloni

Ha kevesen születnek, kevés egy népben a remény - világított rá a katolikus egyházfő.

A hagyományos családteremtést nevezte a nemzeti jövő építése alapkövének Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, aki Ferenc pápával közösen szólalt fel a születésszám ügyének szentelt konferencián Rómában csütörtökön.

Giorgia Meloni: A gyerekek az első alapkövei bármilyen jövő építésének

"Olyan nemzetet akarunk, melyben nem számít botrányosnak kijelenteni, hogy a gyermek egy férfitól és egy nőtől születik, nem számít tabunak, hogy az anyaság nem eladó, hogy a méhet nem lehet bérbe venni, és hogy a gyerekek nem bolti áruk, akiket polcról lehet kiválasztani, mint egy szupermarketben, vagy lecserélni, ha észreveszed, hogy mást szerettél volna" - hangoztatta Giorgia Meloni.

Hozzáfűzte, kormánya olyan nemzetet akar, amelyben apának vagy anyának lenni nem "divatjamúlt", hanem elismert érték. Egy gyermek édesanyjaként Meloni azt mondta, a gyermekvállalás "nem foszt meg téged semmitől, nem akadályoz meg semmiben, csodálatos dolog!". Megjegyezte, évtizedeken keresztül az uralkodó kultúra ennek az ellenkezőjét diktálta, de "mi nem akarjuk annak az ideológiának a kényszerzubbonyát viselni".

A kormányfő az esélyegyenlőségért, családokért és születésért felelős minisztérium, az úgynevezett születési alapítvány, valamint a családszervezeteket tömörítő szövetség rendezte konferencia zárónapján szólalt fel. A Vatikán szomszédságában zajló találkozó az SOS, érjük el az 500 ezret címet kapta, arra utalva, hogy 2030 és 2032 között évi fél millió gyermek születését szeretnék elérni Olaszországban.

Utoljára 2008-ban jött világra több mint 500 ezer gyermek az országban, a születések száma tavaly már 393 ezerre csökkent.

Meloni arról is beszélt, hogy tavaly októberben megalakult kormánya első perctől kezdve a születéseket és a családokat helyezte összes politikai döntése középpontjába.

"Azt akarjuk, hogy Olaszországnak ismét legyen jövője, egy jobb jövőbe vesse reményét és bizalmát a jelenlegi bizonytalan jelennel szemben"

- nyomatékosította a miniszterelnök, a jobboldali Olasz Testvériség (FdI) párt elnöke, aki úgy vélte, a gyerekek az első alapkövei bármilyen jövő építésének.

A családalapítást segítő intézkedéseket és szolgáltatásokat sorolva Giorgia Meloni kifejtette, segélyek helyett gyakorlati segítséget kell nyújtani. Hozzátette, a gyermekvállalás nem kizárólag az anyagi lehetőségektől függ, hanem attól, hogy a társadalom mennyire képes életerősnek érezni magát.

Beszéde végén hangsúlyozta: "szeretjük a családunkat, szeretjük a hazánkat, hiszünk a jövőben, és az utolsókig tesszük kötelességünket".

(Fotó: Giorgia Meloni Brüsszelben 2023. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ferenc pápa: Ha kevesen születnek, kevés egy népben a remény

A találkozón a Giorgia Meloni mellett ülő Ferenc pápa anekdotával kezdte felszólalását, elmesélve, hogy a Szent Péter térre gyerekek helyett egyre inkább háziállattal érkeznek az emberek. "Ez a mai valóság, és vigyáznunk kell, máskülönben ez lesz a bevált szokás a jövőben" - figyelmeztetett a pápa.

Kijelentette, a születések kérdése mindenki számára központi jelentőségű, Olaszország és Európa jövőjét is tekintve. Úgy látja, a gyermekek születése a legfontosabb mutató annak felmérésére, hogy egy népben mekkora a remény.

"Ha kevesen születnek, azt jelenti, hogy kevés a remény, és ez nemcsak gazdasági és társadalmi következményekkel jár, hanem a jövőbe vetett bizalmat aknázza alá"

- szögezte le.

Úgy gondolja, ma a gyermekek világra hozatala családokat terhelő, titáni vállalkozásnak tűnik, és ez befolyásolja a fiatal generációk szemléletét, akik bizonytalanságban, vagy - még rosszabb - illúziók nélkül és félelemben élnek.

Háborúk, járványok, tömegek mozgása és éghajlatválság közepette a jövő még inkább bizonytalannak tűnik, és ezzel egy időben "mindenki szeme előtt van, hogy a szabadpiac az elengedhetetlen korrekciók nélkül vaddá válik, és egyre súlyosabb egyenlőtlenséget teremt, melyben a kultúra a családellenséget súrolja". A pápa kiemelte a fiatal nők nehézségeit, amikor a karrier és az anyaság között kell választaniuk, vagy amikor a családgondozás terheit hordják vállukon, főleg idős vagy nem önellátó családtagok esetében.

A pápa hangsúlyozta, a hátunk mögött kell hagyni a demográfiai telet, és ez kizárólag szemléletváltással lehetséges:

"a család nem a probléma, hanem a megoldás részét képezi. Ne adjuk át magunkat a szürkeségnek és a steril pesszimizmusnak"

- tanácsolta.

A katolikus egyházfő hangoztatta, hogy a születések szorgalmazása nem mond ellent a befogadásnak, "mivel ugyanakkor az éremnek a két oldalát képviselik". Egy boldog közösség természetesen fejleszti a születési és integrálási vágyat, miközben a boldogtalan közösség egyénekre korlátozódik, amelyen minden áron védeni igyekeznek azt, ami van nekik - jelentette ki Ferenc pápa.

(Címlapkép: Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án. MTI/Kovács Tamás)