A jegybank igazgatója szerint 7-8 százalék közé lassul az infláció év végére

A jegybank igazgatója szerint 7-8 százalék közé lassul az infláció év végére

Az MNB az egyszámjegyű inflációt nem látja távolinak, de az éves átlagot 17,9 százalék körül várják. Emellett az Orbán Viktor által hangoztatott "pozitív nullára" lehet számítani a gazdaságban.

Év végére 7-8 százalék közé süllyed a fogyasztóiár-index, és a dezinflációs hatás 2024-ben is kitart majd, de az infláció csak 2025-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba - ezt vetítette előre Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön a szeptemberi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.

Balatoni András ismertetése szerint a szigorú monetáris politika, a tavalyi évhez képest mérséklődő globális nyersanyagárak, a visszafogott fogyasztás és a kormányzat piaci versenyt élénkítő lépéseinek árleszorító hatása egyre szélesebb körben fejt ki dezinflációs hatást.

Idén az infláció, avagy a drágulás mértéke éves átlagban 17,9 százalék körül lehet

- jegyezte meg, hozzátéve, a bázishatások kifutása és az adóintézkedések lassítják a dezinflációt 2024-ben, a mutató 4-6 százalék közé lassulhat.

A 2024-es inflációt az adóintézkedések 0,8-1,1 százalékponttal növelik - jelezte az igazgató. Az előző előrejelzéshez képest az új inflációs előrejelzés emelését döntően az üzemanyagárak emelése határozza meg.

Elmondta: a dezinflációt támogatta az iparcikkek és a feldolgozott élelmiszerek árindexének mérséklődése, a nyár folyamán a piaci szolgáltatásoknál is megindult az árcsökkenés. Augusztusban a fogyasztói kosár háromnegyedében lassult az árdinamika, a tételek harmadában pedig az árszint is mérséklődött - sorolta az igazgató.

A kiskereskedelmi láncok között kiéleződő árverseny elősegíti az élelmiszerárak növekedési ütemének lassulását. A visszatekintő átárazás a profit vezérelte infláció egyik forrása - magyarázta, kijelentve azt is, hogy

a hazai GDP volumenindexe 2023-ban mínusz fél és plusz fél százalék közötti tartományban várható az Inflációs jelentés előrejelzése szerint.

(Vagyis a miniszterelnök által hangoztatott "pozitív nullával" lehet kalkulálni a gazdaságban - a szerk.).

Balatoni kitért arra, 2024-2025-ben egyaránt várhatóan 3,0-4,0 százalékkal nő a gazdaság teljesítménye. Idén az alacsony gazdasági teljesítmény hátterében elsősorban a magas infláció és az állami beruházások visszafogása áll. Az áremelkedések miatt csökkenő reálbérek, valamint az óvatossá váló fogyasztói és beruházói döntések a belső kereslet csökkenését idézik elő. A nettó export pozitívan járul hozzá a GDP bővüléséhez. Az idei gazdasági teljesítményt a tavalyi aszályos év után korrigáló mezőgazdasági növekedés jelentősen javítja - mutatott rá.

A vállalati hitelállomány változatlanul növekszik, de a dinamika lassul. A háztartási hitelpiacon az év második felében a kereslet élénkülése várható. A jelentősen javuló külkereskedelmi egyenleg az idei évben a GDP 1 százaléka alá mérsékli a folyó fizetési mérleg hiányát, a folyó fizetési mérleg majd 2024-től többletbe fordul - jelezte.

Elmondta, hogy a munkaerő-kereslet továbbra is erős, a gazdasági teljesítmény második félévre várt élénkülése nyomán a foglalkoztatás növekedésére számítanak 2023 egészében, míg 2024-ben enyhébb ütemben emelkedik majd a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta 3,9-4,0 százalékon alakulhat az idei évben, 3,5-3,8 százalékon jövőre és 3,1-3,8 százalék között 2025-ben.

A 2023 eleji bérdinamikát a minimálbér év eleji jelentős emelése, az inflációs várakozások és a munkaerőpiac historikusan magas feszessége határozta meg, míg az infláció erősödő ütemű csökkenése és a reálbérek ennek köszönhető növekedése visszafogottabb bérdinamikát okoz az év második felében. A versenyszférában idén az átlagbérek 15,6-15,9 százalék közötti növekedésére számít a jegybank.

Az előrejelzést övező kockázatokról elmondta: fontos lefelé irányuló kockázat a lassuló globális konjunktúra, jelen van emellett a tőkekivonás a feltörekvő piacokról, ahogy a fogyasztás elnyújtott helyreállása is.

Inflációban felfelé, GDP-ben lefelé mutató kockázatokat azonosított nagyobb arányban a tanács

- számolt be az MNB-igazgató.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)