A bíróság kimondta: valaki áll a kitiltási ügy hátterében

Az ügyészég azt a verziót erőltette, hogy a kitiltási botrány csak egyetlen kívülálló, senkihez nem köthető simlis vállalkozó hazugsága miatt robbant ki.

Tábor Viktor, akit korábban a kitiltási botrányt is előidéző korrupciós ügy egyetlen vádlottjaként tartottak számon, csak egy postás volt, üzenetet közvetített és nem a saját szakállára dolgozott, mint ahogy azt az ügyészség állította – mondta ki a bíróság elsőfokú kedden meghozott ítéletében. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy az ügyészség rosszul végezhette a munkáját. A lap az ítéletre hivatkozva azt írja: a háttérben álló megbízót a bíróság nem nevezte meg, csupán annyit jelentett ki, hogy Tábor Viktor nem önálló szereplő, hanem valakinek az ajánlatát közvetítette. A valós ajánlattevő személyre tehát egyelőre nem derült fény. A hazai állapotokat ismerve valószínűleg nem is fog.

Találgatások vannak

Hogy ki lehet a titokzatos megbízó, arra az ügy legfontosabb tanújának, a Bunge lobbistájának vallomásából lehet következtetni. Egy biztos: Tábor Viktor Heim Péterre és a Századvégre hivatkozott abban a beszélgetésben, amikor felajánlotta, hogy segíthetnek neki lefizetni befolyásos embereket - írja az index.hu.

Valódi ajánlat van szó

A bíróság szerint viszonylag egyszerű, "egymozzanatos korrupciós cselekményről" van szó, ahol azt kellett vizsgálniuk, hogy volt-e ajánlat, annak mi volt a tartalma, ki volt a küldője, a közvetítője és a címzettje. Szintén az ajánlat valóságtartalmát igazolja az is, hogy a vádlottal jó barátságban levő tanúnak nem volt oka hátrányos helyzetbe hozni, a vádlottak padjára ültetni Tábor Viktort. Az indokolás szerint mindez talán meg sem történt volna, ha a kitiltási botrány nem pattan ki.

A bíróság szintén kimondta, hogy Tábor ajánlata "olyan konkrétumokat tartalmazott, amelyre csak olyan személynek lehetett rálátása, aki ezzel a gazdasági szegmenssel tisztában van". Példaként említette erre az ajánlat szerinti 2 milliárd forintos összeg nagyságát, szakértők szerint ugyanis éppen ekkora összeg hiányzik a szektorból az áfacsalások miatt.