A britek Orbánnal fognának össze Brüsszellel szemben

Kétoldalú megbeszéléseket folytat egymással pénteken Rigában Orbán Viktor és David Cameron – írja a VS.hu. A portál úgy értesült,

a brit kormány kezdeményezte a találkozót, melynek során Cameron a saját uniós reformelképzeléseihez szeretné megnyerni magyar kollégáját.

A találkozót állítólag körülbelül negyedórásra tervezik. A megbeszélések tényét Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke is megerősítette, azonban nem árult el részleteket a tárgyalások napirendjéről.

A lett fővárosban a tagállamok az uniós keleti partnerségről tárgyalnak majd (Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna képviselőivel). David Cameron azonban egészen másról szeretne beszélgetni magyar kollégájával. A vs.hu szerint az Európai Unióról szóló reformelképzeléseihez keres szövetségest Orbán személyében. Cameron már évek óta keményen kritizálja az Unió működését, és ígérete szerint hamarosan népszavazást is tartanak az Egyesült Királyság tagságáról.

A brit kormányfő kritikus észrevételei számos rokon vonást mutatnak Orbán Viktor véleményével. London többek között a hatáskörök újraosztását szeretni elérni, úgy, hogy azokból szükség esetén a tagállamok visszakapjanak néhányat Brüsszeltől. Elutasítják az "egységes európai nemzet" vízióját is, és szeretnék, ha a legfontosabb kérdésekben nem az az Európai Parlament, hanem a tagállamok törvényhozásai döntenének. Cameron szorgalmazza azt is, hogy az eurozónán kívüli tagállamok nagyobb beleszólást kapjanak a döntéshozatalba, valamit szükségesnek tartja az "elmeszesedett döntéshozatali rendszer" reformját, és számos, szerinte felesleges uniós intézmény felszámolását. Ezekhez valószínűleg nem lesz nehéz megszereznie a magyar kormány támogatását.

Cameron és Orbán fegyverbarátsága még tavaly nyárra nyúlik vissza, amikor egyedül London és Budapest ellenezte Európa pofozkodó sztárproletájának, Jean-Clauce Junckernek a megválasztását az EB élére.

Ugyanakkor a brit kormányfő lelkes támogatója a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) szóló, az EU és az Egyesült Államok között formálódó egyezménynek. A megállapodásról a Fidesz prominensei eddig meglehetősen ellentmondásosan nyilatkoztak.