A férfiak negyede meghal, mielőtt nyugdíjba mehetne

Vona Gábor szerint emberiességi és gazdasági megfontolásokból kell elengedni a férfiakat 40 év után.

A Jobbik elnöke kiemelte: ma Magyarországon két nagy párt van, a Fidesz és a Jobbik. Szavai szerint ez a két erő 
nem csak különböző politikai irányvonalat, de „különböző filozófiát, a magyar társadalomhoz való különböző hozzáállást” is megtestesít.
Vona úgy véli, a kormány „nemzeti konzultációi” közpénzeket pazarló, egy-egy témát meglovagoló pártpolitikai kommunikációs célokat szolgáló akciók, amelyek érdemi alternatívát nem kínálnak az ország számára. Ezzel szemben a Jobbik aláírásgyűjtése „az emberek közvetlen megkeresésére épül, és a megoldásra irányul". A Jobbik titka egyszerűen az, hogy mi hallgatjuk meg a magyar embereket - 
mutatott rá a politikus.  A Jobbik március óta négy kérdésben gyűjtött aláírásokat. 
 
  • Alanyi jogon járó ingyenes internet elérés
  • Semlegesség a közel-keleti és a kelet-ukrajnai háborúban
  • A bevándorlás visszaszorítása
  • A férfiak 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége
Vona úgy véli, az akció "a kormány politikájára is jótékony hatással volt”, sikerült nyomást gyakorolni a Fideszre. A pártelnök az ingyenes internet kapcsán felidézte Deutsch Tamás ingyen wifi elérést kezdeményező felvetését, amely szerinte annak a jele, hogy "lassacskán a Fidesz is belép a 21-ik századba"
 
Ugyanakkor sajnátalát fejezte ki, hogy a a kormány belesodorhatja az országot a közel-keleti konfliktusba, és a kelet-ukrajnai válság ügyében sem törekszik semlegességére.
 
Vona emlékeztetett: a bevándorlásra elsőként a Jobbik hívta fel a figyelmet.
Mi már 2011-ben felvetettük, hogy a tömeges migrációból „még komoly baj lesz”. Flegma és lekezelő válaszokat kaptunk, de sajnos az idő minket igazolt 
- mondta a politikus. Úgy látja, az aláírásgyűjtő akció is hozzájárult ahhoz, hogy a kormány végre lépett az ügyben.

Tízből hat

A pártelnök tájékoztatása szerint a legnagyobb érdeklődés a nyugdíjkérdés iránt mutatkozott.  Rámutatott: a halandósági mutatók szerint össztársadalmi szinten is komoly gondok vannak, de a férfiak még rosszabb helyzetben vannak. 
Ma a férfiak várható élettartama 66 év, vagyis átlagosan egy évig élvezhetik az időskori pihenést. Ha megélik. 25%-uk ugyanis meghal, mielőtt nyugdíjba vonulhatna. 
 - sorolta Vona a sokkoló adatokat. 
 
A párt javaslata szerinte gazdaságilag is racionális. Ma Magyarországon az 55 év feletti férfiak közül 10 emberből 6 nem dolgozik. Aki 40 felett veszti el munkáját, szinte esélytelen arra, hogy újra állást találjon, s aki dolgozik, az sem biztos, hogy olyan szinten tudja ellátni feladatát, mint fiatal éveiben– tette hozzá. . 
 
Ennek ellenére a kormány mindeddig csak kitérő válaszokat adott erre a javaslatra, s így arra kell következtetnünk, hogy nem támogatják – mutatott rá a pártelnök.